Welke naam moet ik aan mijn fotobestanden geven?

Een bestandsnaam wordt gevormd door:

Familienaam van de fotograaf_Voornaam_volgnummer

Bijvoorbeeld:  Vanpelt_Jan_1

Gelieve deze richtlijn aub heel nauwgezet te volgen. Het bespaart ons een hoop werk om de foto’s te herbenoemen om een gestructureerd overzicht te krijgen.

Gelieve ook geen omschrijving of geen titel van de foto of eender welke andere teksten mee in de bestandsnaam op te nemen.

Hoeveel foto's mag ik insturen?

Een fotograaf mag maximum 10 foto’s insturen.

Hoeveel kost het om foto's in te sturen?

Deelnemen aan de Lens op de Mens-selectie kost 20 euro per ingezonden foto. 

Als ik meerdere beelden instuur moeten deze dan een reeks vormen?

De ingestuurde beelden mogen een reeks vormen, maar het moet zeker niet.

 

 

Mogen de beelden ook vierkant zijn?

De beelden mogen eender welke verhouding hebben, vierkant kan dus ook.

Wat gebeurt er met de foto’s achteraf?

De foto’s kunnen na de tentoonstelling tussen 3 en 31 oktober 2019 tijdens de bureau-uren opgehaald worden in CC Palethe of op zaterdag in de Bibliotheek in hetzelfde gebouw. Niet afgehaalde foto’s worden eigendom van de organisatie. Een garantie over de staat van de foto’s kan er niet geboden worden. Een selectie van een 50-tal foto’s kan nadien nog gebruikt worden voor tentoonstellingen in het buitenland binnen een Europees project of bij de sponsors. Gelieve vooraf uw komst te melden op info@fotofestivalpelt.be. Uw foto’s zullen dan klaarliggen op de vermelde locaties.

Waarom een fotofestival in Pelt?

Een fotofestival kan Pelt een identiteit geven ver buiten de gemeentegrenzen. Fotografie is een zeer toegankelijke kunstvorm waar ontzettend veel mensen mee bezig zijn. Een beeld kan ontroeren, kan raken. Bovendien laten de huidige printtechnieken (betaalbaar) een buitententoonstelling toe. In Frankrijk zagen we in het stadje Bourbon-Lancy een initiatief dat er al vele jaren stand houdt en het dorp ook internationaal op de kaart zette.

CC Palethe heeft anderzijds met het fotografiecircuit, de huisfotografen en regelmatige fototentoonstellingen een grote voeling met het medium fotografie. Een fotofestival is daarom een logisch vervolg.

Wat houdt het fotofestival in?

Minimum 500 beelden in het straatbeeld van Pelt dat is wat het festival beoogt. Tegen muren, in parkjes op zuilen zullen op een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zoals CC Palethe, Pelle Melle,… zullen fototentoonstellingen getoond worden. De foto’s worden vooral op dibond panelen van 60 x 60 cm geprint.

Het thema van de tentoonstelling is Lens op de Mens. Het toont het motto van het beleid dat in Pelt ieder mens aan bod komt.

CC Palethe heeft anderzijds met het fotografiecircuit, de huisfotografen en regelmatige fototentoonstellingen een grote voeling met het medium fotografie. Een fotofestival is daarom een logisch vervolg.

Tot wie richt het fotofestival zich?

Deelnemers: de goede amateur- en professionele fotograaf kan inschrijven voor de tentoonstelling. Een internationale jury zal de ingezonden foto’s beoordelen en selecteren. De geselecteerde foto’s worden door de organisatie geprint en in het straatbeeld gehangen. Er zijn tevens awards te winnen. De prijzen zullen vooral symbolische prijzen zijn, eerder dan geldelijke verloningen.

Bezoekers: iedereen die interesse heeft in het beeld is welkom. Ook voor de kinderen zullen er hier en daar foto-uitdagingen staan.

Wat heb ik er als inwoner van Pelt aan?

De tentoonstelling zal het nodige leven in het centrum brengen. Ook als Peltenaar ben je welkom om de wandeling te maken. Vele Peltenaren zullen zich ermee identificeren zeker als Pelt gelinkt zal worden aan de fotografie net zoals Watou aan de poëzie. Het festival moet de Peltenaar fier maken. Het is iets speciaal dat enkel in Pelt te vinden is. Een positief gebeuren.

Peltenaren met een passie voor fotografie zullen kunnen groeien in hun kunnen door het aanbod van goede fotografie. Het aanbod aan workshops dat er rond zal groeien zal nieuwe ontwikkelingskansen bieden.

Hoe worden de mensen van Pelt bij het initiatief betrokken?

Peltenaren kunnen actief meewerken aan het initiatief. Vrijwilligerswerk kan op vele terreinen. Een werkgroep om de foto’s te helpen hangen zal er zeker opgericht worden. Verder zijn er mensen nodig die helpen met de digitale promotie en het vertalen. Ook voor het onthaal van buitenlandse fotografen, toezicht en controle bij de tentoonstelling (ook binnenlocaties) kunnen we hulp gebruiken.

Krijgen amateurfotografen van Pelt en omgeving ook kansen/ruimte om mee te doen?

Ook de Peltse amateurfotografen kunnen inschrijven om deel te nemen aan de tentoonstelling maar zij zullen tevens uitgenodigd worden om via fotografie het project te ondersteunen. Concreet denken we eraan om hen bij het startmoment te betrekken in een fotostand waar ze Peltenaren kunnen fotograferen.

Kan ik zelf ook meewerken aan de organisatie? Wat met mijn suggesties?

Hulp is zeker welkom. Via het contactformulier op deze site kan je je aanmelden als vrijwillger info@fotofestivalpelt.be

Zijn er sponsors?

Er zijn sponsors en partners. We werken oa samen met 2 nationale verenigingen van beroepsfotografen (NVB en Studio) en ook BREEDBEELD, het platform voor iedereen in Vlaanderen die in zijn vrije tijd met fotografie, film en mediakunst bezig is, staat achter het initiatief. Verder is er de steun van de Vlaamse Overheid en zijn we nog op zoek naar extra sponsors.