Lens op de Mens 2023 zit erop. Het was de beste editie ooit.

 

Lens op de Mens – Fotofestival Pelt was in 2023 aan zijn 4de editie toe. En het was opnieuw een groots evenement. Van 4 juni tot 1 oktober werden er meer dan 1200 foto’s tentoongesteld in de straten en op de pleinen van Overpelt-Centrum. Naast een selectie van zo’n 900 ingezonden foto’s waren er nog talrijke gasttentoonstellingen te bewonderen.

De wereldberoemde fotograaf Martin Parr was de absolute topper onder de gastfotografen. Zijn werk werd tentoongesteld in CC Palethe. Martin Parr gaf op 23 september ook een lezing over zijn werk.

Het fotofestival had ook oog voor de actualiteit. ‘They fight for us too’ was een beklijvende tentoonstelling van wereldformaat over de bloedige oorlog in Oekraïne. Deze tentoonstelling werd officieel geopend op 25 juni in de lasserij van de oude vakschool .

Met de tentoonstelling en workshop van de Fin Antti Karppinnen over Artificiële Intelligentie werd een ander actueel thema aangesneden. Festivalpartner Vizualizator uit Belgrado ging hier internationaal verder op in tijdens een panelgesprek.

Een andere gastfotograaf en gastspreker was de Nederlander Frank Doorhof. Hij leerde ons alles over fotograferen van modellen met kleine reportageflitsers.

Met foto’s van de Noor Helge Skodvin hebben we zeker een leuke glimlach op uw gelaat getoverd.

Lens op de Mens voorzitter Carine Van Gerven toonde een greep uit haar prachtige oeuvre van tableaux vivants. Haar betoverende fotoverhalen kon je ontdekken in de Sint-Martinuskerk.

Ook onze Servische vrienden van fotofestival Vizualizator zorgden weer voor een indringende selectie persfotografie.

Peltenaar Leon Alders vertelde ons het verhaal van zijn bezoek aan Kongolo en de moord op de 19 Belgische paters in 1962.

Fotoclub Zonhoven-Centrum stelde in Pelle Melle foto’s tentoon uit hun project Vlieg op de Muur waarbij ze met hun camera het verhaal vertelden van de vele nationaliteiten die in Limburg hun vaste stek gevonden hebben.

Maar ook de gasttentoonstellingen van de laureaten van Lens op de Mens 2021 en van onze juryleden en de leden van RPS Benelux waren zeker het bezoeken waard.

En dan waren er nog de diverse boeiende lezingen, workshops, fotozoektochten, rondleidingen en andere randactiviteiten…

Meer over dit alles op de pagina gasttentoonstellingen.

 

Editie 2023 | 4 juni – 1 oktober

 

Tijdens de zomer van 2023 organiseerde vzw Lens op de Mens – Fotofestival Pelt in samenwerking met het gemeentebestuur van Pelt en CC Palethe de vierde editie van het tweejaarlijkse fotofestival ‘Lens op de Mens’.

Voor deze editie gingen we verder op de ingeslagen weg. Professionele en amateurfotografen vanuit de hele wereld werden uitgenodigd om hun mooiste beelden voor te stellen aan het grote publiek.

Het hoofdthema van deze editie bleef uiteraard ‘de mens’ in de breedste zin van het woord. Het sub-thema voor 2023 was ‘humor’.

Het fotofestival opende op zondag 4 juni en sloot af op zondag 1 oktober 2023. Wij keken opnieuw over onze landsgrenzen door een internationale samenwerking met RPS – the Royal Photographic Society, fotofestival Vizualizator in Belgrado en meerdere internationale gastprekers .

Als organisatoren van Lens op de Mens mogen we terugkijken op een zeer geslaagde 4de editie van ons festival waarbij ver over de 20.000 bezoekers tijdens de zomer van 2023 afzakten naar Pelt. We zijn dan ook zeer tevreden met dit succes dat alleen maar mogelijk was dankzij de talrijke inzendingen van fotografen wereldwijd en de medewerking van vele vrijwilligers. Hiervoor onze hartelijke dank.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de laatste nieuwtjes in verband met ons fotofestival.

 

Schrijf mij in
LodM 2021 - LS De Linde