Lens op de Mens 2023 zit erop. Het was de beste editie ooit.

 

Lens op de Mens – Fotofestival Pelt was in 2023 aan zijn 4de editie toe. En het was opnieuw een groots evenement. Van 4 juni tot 1 oktober werden er meer dan 1200 foto’s tentoongesteld in de straten en op de pleinen van Overpelt-Centrum. Naast een selectie van zo’n 900 ingezonden foto’s waren er nog talrijke gasttentoonstellingen te bewonderen.

De wereldberoemde fotograaf Martin Parr was de absolute topper onder de gastfotografen. Zijn werk werd tentoongesteld in CC Palethe. Martin Parr gaf op 23 september ook een lezing over zijn werk.

Het fotofestival had ook oog voor de actualiteit. ‘They fight for us too’ was een beklijvende tentoonstelling van wereldformaat over de bloedige oorlog in Oekraïne. Deze tentoonstelling werd officieel geopend op 25 juni in de lasserij van de oude vakschool .

Met de tentoonstelling en workshop van de Fin Antti Karppinnen over Artificiële Intelligentie werd een ander actueel thema aangesneden. Festivalpartner Vizualizator uit Belgrado ging hier internationaal verder op in tijdens een panelgesprek.

Een andere gastfotograaf en gastspreker was de Nederlander Frank Doorhof. Hij leerde ons alles over fotograferen van modellen met kleine reportageflitsers.

Met foto’s van de Noor Helge Skodvin hebben we zeker een leuke glimlach op uw gelaat getoverd.

Lens op de Mens voorzitter Carine Van Gerven toonde een greep uit haar prachtige oeuvre van tableaux vivants. Haar betoverende fotoverhalen kon je ontdekken in de Sint-Martinuskerk.

Ook onze Servische vrienden van fotofestival Vizualizator zorgden weer voor een indringende selectie persfotografie.

Peltenaar Leon Alders vertelde ons het verhaal van zijn bezoek aan Kongolo en de moord op de 19 Belgische paters in 1962.

Fotoclub Zonhoven-Centrum stelde in Pelle Melle foto’s tentoon uit hun project Vlieg op de Muur waarbij ze met hun camera het verhaal vertelden van de vele nationaliteiten die in Limburg hun vaste stek gevonden hebben.

Maar ook de gasttentoonstellingen van de laureaten van Lens op de Mens 2021 en van onze juryleden en de leden van RPS Benelux waren zeker het bezoeken waard.

En dan waren er nog de diverse boeiende lezingen, workshops, fotozoektochten, rondleidingen en andere randactiviteiten…

Meer over dit alles op de pagina gasttentoonstellingen.

 

Editie 2025 | 8 juni – 28 september

 

Tijdens de zomer van 2025 organiseert vzw Lens op de Mens – Fotofestival Pelt in samenwerking met het gemeentebestuur van Pelt en CC Palethe de vijfde editie van het tweejaarlijkse fotofestival ‘Lens op de Mens’.

Voor deze editie gaan we verder op de ingeslagen weg. Professionele en amateurfotografen vanuit de hele wereld worden uitgenodigd om hun mooiste beelden voor te stellen aan het grote publiek.
Foto’s insturen kan vanaf 15 oktober 2024 tot 3 februari 2025.

Het hoofdthema van deze editie blijft uiteraard ‘de mens’ in de breedste zin van het woord. Het sub-thema voor 2025 is ‘de kwetsbaarheid van de mens’.

Het fotofestival opent op zondag 8 juni en sluit af op zondag 28 september 2025. Wij kijken opnieuw over onze landsgrenzen door een internationale samenwerking met RPS – the Royal Photographic Society, fotofestival Vizualizator in Belgrado en meerdere internationale gastprekers .

Als organisatoren van Lens op de Mens mogen we terugkijken op een zeer geslaagde 4de editie van ons festival waarbij ver over de 30.000 bezoekers tijdens de zomer van 2023 afzakten naar Pelt. We zijn dan ook zeer tevreden met dit succes dat alleen maar mogelijk was dankzij de talrijke inzendingen van fotografen wereldwijd en de medewerking van vele vrijwilligers. Hiervoor onze hartelijke dank.

 

Sub-thema editie 2025: de menselijke ‘kwetsbaarheid’

Ook voor deze 5de editie van Lens op de Mens stellen we een sub-thema voorop. Dit jaar leggen we de nadruk op de menselijke kwetsbaarheid.

Daarom zullen we in 2025 een bijzondere award toekennen voor de foto die op de meest treffende manier de kwetsbaarheid van de mens en de samenleving rondom ons in beeld brengt.

Het hoofdthema van Lens op de Mens blijft uiteraard ‘de mens’ zoals bij de vorige edities. Het sub-thema ‘Kwetsbaarheid’ is zeker geen verplicht thema.

Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid roept bij velen een ongemakkelijk gevoel op: we associëren het met iets dat we liever niet zien, met moeilijke keuzes maken of een ander gedrag stellen. Of het nu om werk, opvoeding, uiterlijkheden, voorkeuren of waarden gaat, in een wereld die gericht is op perfectionisme en persoonlijke maakbaarheid is het niet altijd gemakkelijk om ‘anders’ te zijn of je anders te voelen.
Maar wat als jij je niet voelt passen in het main-stream gedachtengoed? Wat als je ook gewoon jezelf bent en het anders zijn ziet als een troef en meerwaarde? Wat als jij je helemaal OK vindt als de andere je ‘anders’ bekijkt?

In een festival waarin ‘de mens’ centraal staat en wij als wezen geregistreerd, geanaliseerd en bekeken worden, mogen we ons vragen stellen bij de rol van de fotograaf. Waar ligt de ethische grens van privacy? Bestaat die grens en zo ja, wie trekt deze? Hoe ver kan je gaan in de registratie van de condition humaine: in de naakte weergave van kantjes die we liever niet laten zien of van non-conformistisch gedrag?

Lens op de Mens kiest in 2025  ‘kwetsbaarheid’ als sub-thema en wil  inzoomen op de kracht die in ieder van ons verscholen zit, ook al is de perceptie anders. Kwetsbaarheid is met mildheid het anders zijn omarmen om het te transformeren in liefde, vertrouwen en vreugde.

Met ‘kwetsbaarheid’ wil Lens op de Mens stilstaan bij bepalende en soms ingrijpende, rauwe levensmomenten. Momenten, die het verschil maken, gebouwd op een fundament van respect en acceptatie, getuigend van veerkracht en hoop.

Hilde Stevens

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de laatste nieuwtjes in verband met ons fotofestival.

 

Schrijf mij in
LodM 2023 | © Manuel Armenis