Lens op de Mens 2023 zit erop. Het was de beste editie ooit.

 

Lens op de Mens – Fotofestival Pelt is dit jaar aan zijn 4de editie toe. En het is opnieuw een groots evenement. Van 4 juni tot 1 oktober worden er meer dan 1200 foto’s tentoongesteld in de straten en op de pleinen van Overpelt-Centrum. Naast een selectie van zo’n 900 ingezonden foto’s zijn er nog talrijke gasttentoonstellingen te bewonderen.

De wereldberoemde fotograaf Martin Parr is de absolute topper onder de gastfotografen. Zijn werk wordt tentoongesteld in CC Palethe. Martin Parr geeft op 23 september ook een lezing over zijn werk.

Het fotofestival heeft ook oog voor de actualiteit. ‘They fight for us too’ is een beklijvende tentoonstelling van wereldformaat over de bloedige oorlog in Oekraïne. Deze tentoonstelling werd officieel geopend op 25 juni in de lasserij van de oude vakschool .

Met de tentoonstelling en workshop van de Fin Antti Karppinnen over Artificiële Intelligentie wordt een ander actueel thema aangesneden. Festivalpartner Vizualizator uit Belgrado gaat hier internationaal verder op in tijdens een panelgesprek.

Een andere gastfotograaf en gastspreker is de Nederlander Frank Doorhof. Hij leert ons alles over fotograferen van modellen met kleine reportageflitsers.

Met foto’s van de Noor Helge Skodvin hopen we een leuke glimlach op uw gelaat te toveren.

Lens op de Mens voorzitter Carine Van Gerven toont een greep uit haar prachtige oeuvre van tableaux vivants. Haar betoverende fotoverhalen kan je ontdekken in de Sint-Martinuskerk.

Ook onze Servische vrienden van fotofestival Vizualizator zorgen weer voor een indringende selectie persfotografie.

Peltenaar Leon Alders vertelt ons het verhaal van zijn bezoek aan Kongolo en de moord op de 19 Belgische paters in 1962.

Fotoclub Zonhoven-Centrum stelt in Pelle Melle foto’s tentoon uit hun project Vlieg op de Muur waarbij ze met hun camera het verhaal vertellen van de vele nationaliteiten die in Limburg hun vaste stek gevonden hebben.

Maar ook de gasttentoonstellingen van de laureaten van Lens op de Mens 2021 en van onze juryleden en de leden van RPS Benelux zijn zeker het bezoeken waard.

En dan zijn er nog de diverse boeiende lezingen, workshops, fotozoektochten, rondleidingen en andere randactiviteiten…

Meer over dit alles op de pagina gasttentoonstellingen.

 

Editie 2023 | 4 juni – 1 oktober

 

Tijdens de zomer van 2023 organiseert vzw Lens op de Mens – Fotofestival Pelt in samenwerking met het gemeentebestuur van Pelt en CC Palethe de vierde editie van het tweejaarlijkse fotofestival ‘Lens op de Mens’.

Voor deze editie gaan we verder op de ingeslagen weg. Professionele en amateurfotografen vanuit de hele wereld worden uitgenodigd om hun mooiste beelden voor te stellen aan het grote publiek.

Het hoofdthema van deze editie blijft uiteraard ‘de mens’ in de breedste zin van het woord. Het sub-thema voor 2023 is ‘humor’.

Het fotofestival opent op zondag 4 juni en sluit af op zondag 1 oktober 2023. Wij kijken opnieuw over onze landsgrenzen door een internationale samenwerking met RPS – the Royal Photographic Society, fotofestival Vizualizator in Belgrado en meerdere internationale gastprekers .

Als organisatoren van Lens op de Mens mogen we terugkijken op een zeer geslaagde 3de editie van ons festival. Ondanks de beperkingen die de coronapandemie ons oplegde schatten we dat ruim 20.000 bezoekers tijdens de zomer van 2021 afzakten naar Pelt. We zijn dan ook zeer tevreden met dit succes dat alleen maar mogelijk was dankzij de talrijke inzendingen van fotografen wereldwijd en de medewerking van vele vrijwilligers. Hiervoor onze hartelijke dank.

Ondertussen is de programmering van ‘Lens op de Mens 2023’ afgerond. Meer hierover op onze programmapagina.

 

Sub-thema editie 2023: Humor

 

Al meer dan drie jaar heeft een pandemie veroorzaakt door het COVID-19 coronavirus een impact op het openbare leven. Het afgelopen jaar kwam ook de verschrikking van de oorlog in Oekraïene angstvallig dichtbij.

Gelukkig zijn zo goed als alle opgelegde beperkingen voor editie 2023 achter de rug en gaan we ervan uit dat er geen mooiere remedie is tegen alle negativiteit dan een gulle lach. Daarom zullen we in 2023 een bijzondere award toekennen voor de foto die op een verfijnde manier een lach op ons gezicht kan toveren na al de jaren van lockdowns en pandemie.
Het hoofdthema van Lens op de Mens blijft uiteraard ‘de mens’ zoals bij de vorige edities. Het sub-thema ‘Humor’ is zeker geen verplicht thema.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de laatste nieuwtjes in verband met ons fotofestival.

 

Schrijf mij in
LodM 2021 - LS De Linde