Na twee succesvolle edities organiseert vzw Lens op de Mens in samenwerking met CC Palethe en het gemeentebestuur van Pelt in de zomer van 2021 de derde editie van het tweejaarlijkse fotofestival ‘Lens op de Mens’.

Voor deze derde editie gaan we verder op de ingeslagen weg. Professionele en amateurfotografen vanuit de hele wereld zijn welkom om hun mooiste beelden aan het grote publiek voor te stellen. Het thema van deze editie is opnieuw het menselijk portret in de breedste zin van het woord.

​Een internationale jury van professionele fotografen zal een selectie maken uit alle ingezonden foto’s. We hopen opnieuw op een groot aantal inzendingen door fotografen wereldwijd. Samen met de talrijke gasttentoonstellingen worden in totaal zo’n 1000 foto’s tentoongesteld zowel in openlucht als op de vele binnenlocaties.

Het centrale beeld voor deze nieuwe editie is van de Slovaakse fotograaf Martin Krystýnek. Het maakt deel uit van zijn project ‘Faces’. Martin was onze winnaar van de Gold Award in de categorie professionele fotografen van editie 2019. In dat jaar behaalde hij ook de titel van MQEP Master Qualified European Photographer van de FEP Federation of European Professional Photographers. Daarnaast behaalde hij een groot aantal belangrijke nationale en internationale onderscheidingen. Meer van zijn werken kan u bewonderen op onze gasttentoonstelling van de winnaars van Lens op de Mens 2019 in CC Palethe. www.martinkrystynek.com

 

 

Pelt, 2 april 2020

Beste fotografen van over de hele wereld,

Onze tweede editie van het Internationale fotofestival ‘Lens op de Mens’ zit erop. Misschien was u één van onze deelnemers en daar willen we u zeer hartelijk voor danken.
Het fotofestival werd dagelijks druk bezocht en we kregen vele hartverwarmende reacties. De tips die we kregen zullen we ter harte nemen om het festival ook bij deze derde editie weer te laten groeien, dat laatste is alvast onze droom.

Onlangs sloeg het Coronavirus wereldwijd hard toe. Wij leven heel erg mee met allen die hierdoor een dierbare verloren hebben en dit verdriet in moeilijke omstandigheden moeten verwerken. Maar we kijken ook met veel positieve verwachtingen uit naar volgend jaar. Samen zullen we het virus bedwingen. We zullen doorgaan!

Daarom doen we opnieuw een warme oproep naar u allen om uw lens te richten op de mensen rondom u en uw beste foto’s in te sturen naar ons festival. Zonder uw medewerking is er geen festival mogelijk.

Maar we nodigen u nu alvast uit om te beantwoorden aan een andere oproep:

QuarantineWallIn deze vreemde tijden van Coronavirus is het leven van ons allemaal drastisch veranderd. Igor, een van onze vrijwilligers heeft een website gemaakt waar u de kans krijgt om uw gevoelens over de ‘lockdown’ het ‘verplicht binnen blijven’ te uiten op een bijzondere manier.

Maak een foto van jezelf of iemand uit je naaste omgeving in een kast, een doos, een hok of eender welke kleine ruimte die een gevoel van opgesloten zijn suggereert en upload ze naar deze website https://quarantinewall.com. Samen met de rest van de wereld proberen we zo een muur te bouwen tegen het virus. Misschien maakt uw foto dan later deel uit van een installatie, een fotografisch kunstwerk op ons fotofestival in 2021.

Ondertussen werken we hard aan de oprichting van een vzw-structuur voor onze organisatie.
Bij deze willen we ook onze dank uitspreken naar het gemeentebestuur van Pelt voor het grote vertrouwen in onze organisatie en de steun die ons voor de toekomst toegezegd werd.

Van begin juni tot en met 30 september 2021 (de juiste startdatum leest u hier weldra) verandert het centrum van deelgemeente Overpelt in een grote fotografietentoonstelling. Op een parcours van ongeveer 2,5 km worden er vele honderden foto’s van fotografen uit alle continenten van de wereld in het straatbeeld getoond. Het thema van het festival ‘Lens op de Mens’ toont het menselijk portret in al zijn facetten.

Wij wensen u veel succes in het maken van mooie beelden en hopen u terug te mogen verwelkomen bij onze volgende editie van ‘Lens op de Mens 2021’.

U kunt ons volgen op Facebook en Instagram en via deze website.

Carine Van Gerven
Festival coördinator