Meer dan 500 foto's in het straatbeeld van PELT

Unieke buitententoonstelling van 2 juni tot 30 september 2019

Programma editie 2019:

 

Zondag 2 juni

 

Academische zitting en start van het internationale fotofestival ‘Lens op de Mens’

 

10.30 uur – Zinnezaal CC Palethe
Genodigden: deelnemers, vrijwilligers en genodigden
Officiële start met prijsuitreiking van het tweede internationale fotofestival ‘Lens op de mens’ in Pelt.

Officiële start van de tentoonstellingsroute door de straten en pleinen van Pelt en de tentoonstellingen op de binnenlocaties.

We werken hard verder aan deze nieuwe editie. Meer info volgt later!

 

Maandag 3 juni

 

Lezing Marco Mertens en workshop met Ken Pimontel

 

In samenwerking met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen

 

Donderdag 6 juli

 

Opening tentoonstelling Breedbeeld in Dommelhof Neerpelt

 

In samenwerking met Breedbeeld

 

Maandag 19 augustus in dienstencentrum Pelle Melle

 

Filmvoorstelling ‘Visages, villages’ van Agnès Varda en JR

 

Visages Villages van Agnès Varda en JRWie verliefd is op de speelse cinema van Agnès Varda, rept zich maar beter naar de bioscoop: Visages Villages is haar laatste film, zegt de onlangs op 90-jarige leeftijd overleden regisseuse zelf. In de documentaire trekt ze samen met de veel jongere street artist JR in een tot fotostudio omgebouwde vrachtwagen goedgemutst door het Franse platteland om daar – onder andere op de gevel van het laatste bewoonde huis in een mijnwerkerswijk – huizenhoge foto’s te kleven Hun foto’s getuigen van ontmoetingen die de motor vormen van een in de realiteit gewortelde kunst die rijk is aan verbeeldingskracht. De op muren gekleefde foto’s tonen huidige bewoners en mensen die er nooit leefden Tegelijk aanwezig en afwezig.

Varda fotografeert om “nieuwe gezichten te ontmoeten, zodat ze niet in de gaten van het geheugen vallen”. Op een gekantelde bunker plakken ze een foto van de fotograaf Guy Bourdin, een vriend van Varda die al in 1991 overleed. Het getij op het verlaten strand veegt de foto al snel weg. Andere foto’s in VISAGES VILLAGES is een langer leven beschoren, ook al duren de oppervlakkige ontmoetingen die eraan voorafgaan veel korter dan de hechte artistieke vriendschap tussen Varda en Bourdin. Een andere vriend van het eerste uur is Jean-Luc Godard, van wie Varda ooit een foto heeft genomen zonder zijn kenmerkende zonnebril. Ook JR draagt altijd een zonnebril, wat de aanleiding vormt voor een running gag waarin Varda probeert hem zijn donkere brillenglazen te doen afnemen. Die verwijzing naar Godard smeedt speels een band tussen Varda’s verleden en haar nog altijd frisse blik (zie Agnès de ci de là Varda of Les plages d’Agnès), die ze ook terugvindt bij JR.

Aan het slot van het in Cannes hartelijk onthaalde VISAGES VILLAGES – waarvoor Varda en JR de L’Oeil d’Or voor Beste Documentaire wonnen – kloppen ze aan bij kluizenaar Godard. De sfeer kantelt even, maar als een ware compagnon de route plaatst JR – die eerder al de toepasselijk getitelde documentaire Women Are Heroes gemaakt heeft – haar op een voetstuk, zij het dan knipogend naar haar tenen in de vorm van aardappeltjes. Zo brengt JR een ode aan Varda, die zelf de lof zingt van speelse creativiteit.

Naar Bjorn Gabriëls in Filmmagie https://filmmagie.be/review/visages-villages  

 

Zondag 15 september

 

Fotocafé in CC Palethe

 

Meer info volgt weldra