Meer dan 200 fotografen tonen hun beelden in de straten van PELT

Unieke buitententoonstelling van 2 juni tot 30 september 2019

Openingstijden van het fotofestival

 

Algemene info

CC Palethe is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan alle tentoonstellingen van Lens op de mens. Het is zeer centraal gelegen op de route en er is volop parkeergelegenheid.
Routeplannetjes en infobrochures zijn te verkrijgen in CC Palethe, dienstencentrum Pelle Melle en bij de plaatselijke horeca.

Langsheen de route is er een ruim aanbod aan horecazaken waar u even kan verpozen bij een fris drankje en een lekkere hap.

Tentoonstelling in open lucht

De 2 km lange route loopt langs de straten en pleinen van Overpelt-centrum en is daardoor permanent toegankelijk.

Scan deze QR-code met de app van route.nl en bekijk de tentoonstellingsroute direct op je smartphone.

Rechtstreekse internet-link naar de wandelroute op route.nl https://www.route.nl/wandelroute/589994/lens-op-de-mens

CC Palethe
Marco Mertens, Sonja Sleurs, Laureaten 2017, WPC

Jeugdlaan 2, 3910 Pelt
GPS 51.211239° NB 5.428118° OL

Elke werkdag van 9.00 – 17.00 uur.
Extra zondagopeningen op 2 juni, 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14.00 – 17.00 uur
en tijdens activiteiten in het cultuurcentrum.

Dienstencentrum Pelle-Melle
Saffron Fotofestival Iran, Juryleden

Dorpsstraat 58, 3900 Pelt
GPS 51.213668° NB 5.423033° OL

Elke dag van 9.00 – 17.00 uur

Zwembad Dommelslag
Carla Kogelman

Dommelslagdreef 12, 3900 Pelt
GPS 51.223868° NB 5.434979° OL

De tentoonstelling is te bezichtigen in het rest-eau-café

 • Ma-vrij 10.00 – 23.00 uur
 • Zaterdag 9.00 – 21.00 uur
 • Zondag 9.00 – 20.00 uur

Maria-Ziekenhuis
Caroline Alida

Maesensveld 1,  3900 Pelt
GPS 51.212408° NB 5.417018° OL

Elke dag van 9.00 tot 20.00 uur

Openbare Bibliotheek, Neerpelt
Isabel Corthier

Norbertinessenlaan 9,  3910 Neerpelt
GPS 51.211239° NB 5.428118° OL

Gesloten op maandag
Dinsdag – vrijdag 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 19.00 uur
Zaterdag 9.00 – 12.00 uur

Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef, Neerpelt
Wendy Marijnissen

Kloosterhof 1, 3910 Neerpelt
GPS 51.229987° NB 5.431909° OL
Elke dag van 9.00 – 17.00 uur

Provinciaal Domein Dommelhof, Neerpelt
Expo BREEDBEELD

Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
GPS 51.230840° NB 5.422189° OL

Tentoonstelling: van 6 juli tot eind augustus

 • Elke werkdag van 8.30 – 17.00 uur
 • Extra open op zondag 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14.00 – 17.00 uur

 

 

Fotozoekwedstrijd

 

Lens op de Mens 2019 | FotozoektochtOok dit jaar organiseren we een fotozoekwedstrijd voor jong en oud.

Het deelnemingsformulier kan u afhalen in CC Palethe, Jeugdlaan 4. Tijdens het weekend is de balie van CC Palethe gesloten. U kan de formulieren via de link hieronder downloaden en zelf thuis afdrukken voor u naar Pelt komt.

Er zijn formulieren voor 3 leeftijdscategorieën:

Op dit formulier staan details van foto’s die u moet zoeken langsheen de route van de openluchttentoonstelling. Op iedere tentoongestelde foto vindt u rechts onderaan een serienummer beginnende met een A (amateurfotograaf) of P (professionele fotograaf). Noteer het nummer van de foto die overeenstemt met de detailfoto op het deelnemingsformulier.
Het ingevulde formulier kan u binnenbrengen op de toeristische dienst in Palethe. Er wacht een toffe attentie op u. Indien Palethe gesloten is kan men bij Hotel-Restaurant De Secretaris, Dorpsstraat 60, zijn formulier inleveren.

 

Publieksprijs: stem voor uw favoriete foto

 

Stemmen voor de publieksprijs kan ook. Invulformulieren zijn verkrijgbaar in CC Palethe en Pelle Melle. Inleveren kan in de bussen die bij de formuliertjes staan of in de brievenbus van Palethe (buiten). Wie zijn formulier ingevuld inlevert maakt kans op het winnen van zijn favoriete foto.

 

 

PROGRAMMA EDITIE 2019:

 

Zondag 2 juni

 

Academische zitting en start van het internationale fotofestival ‘Lens op de Mens’

 

10.30 uur – Zinnezaal CC Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt
Genodigden: deelnemers, vrijwilligers en genodigden
Officiële start met prijsuitreiking van het tweede internationale fotofestival ‘Lens op de mens’ in Pelt.

Officiële start van de tentoonstellingsroute door de straten en pleinen van Pelt en de tentoonstellingen op de binnenlocaties.

In de loop van de namiddag tussen 13 en 17 uur is er animatie op de tentoonstellingsroute met

 • Cie de Vleesklak met Camera op Scène
 • Cirkus in Beweging met Circus à la Carte
 • Steltlopers
 • Het fotobusje van Lea Groeliker, een vintage fotobooth

 

 

Maandag 3 juni

 

Lezing Marco Mertens

 

Marco MertensOp het internationaal fotofestival Lens op de Mens is Marco Mertens gastfotograaf met een overzichtstentoonstelling van 25 jaar als portretfotograaf. Foto’s genomen voor Humo, Nieuwsblad, De Standaard, De Morgen, Goedele, Feeling, enz…

Marco Mertens begon zijn carrière als rockfotograaf en kreeg zo al snel namen als Madonna, The Rolling Stones and Pearl Jam voor zijn lens. Later spitste hij zich toe op het maken van portretten. Bekende en onbekende mensen worden door hem vereeuwigd, de enige voorwaarde: ze hebben telkens een verhaal te vertellen. Hij is de winnaar van de Nikon Press Photo Award 2006 en werd sinds 2010 ambassadeur van Leuven als stadsfotograaf. Reeds vele jaren verzorgt hij het coverbeeld van de programmabrochure van CC Palethe.

Op maandag 3 juni geeft Marco Mertens geeft hij in CC Palethe een lezing over zijn carrière van 25 jaar als portretfotograaf. Hij neemt ons mee doorheen de verhalen van de mensen die voor zijn lens verschijnen en vertelt over de onverwachte situaties waar hij als persfotograaf vaak voor staat, over zijn aanpak, en hoe hij ongelukkige lichtsituaties en decors toch weet om te buigen in spannende en authentieke foto’s. Marco zit vol sappige anekdotes en spreekt met de nodige zelfrelativering.

CC Palethe van 10.00 – 11.30 uur

 

Workshop ‘Filmische portretten’ met Ken Pimontel

 

© Ken PimontelKen Pimontel behaalde de Bronzen medaille bij de professionals tijdens de eerste editie van Lens op de Mens in 2017. Een van zijn portretten hing toen metershoog aan de gevel van het gemeentehuis. Ook tijdens de editie van 2019 zijn er werken van Ken te bewonderen op Lens op de Mens, zowel op de openluchttentoonstelling als bij de gasttentoonstellingen van de winnaars van editie 2017.

In zijn workshop ‘filmische portretten’ leert Ken je tijdloze portretten maken zowel van echte mensen als van personages in een fictief verhaal. In zijn werkwijze kiest hij voor grondige voorbereiding, uitgepuurde belichting, klassieke compositie en een gevoelig kleurenpalet. Als locatie voor de workshop kozen we de kloosterkapel van WICO Campus Mater Dei, Kloosterstraat 13 in (Over)Pelt.
Samen met Ken leer je creatieve portretten maken, waarbij het volledige verhaal klopt. De setting, kledij, poses en blikken.

In samenwerking met de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen

Van 13.00 – 18.00 uur in de kloosterkapel van WICO Campus Mater Dei, Kloosterstraat 13 in (Over)Pelt

Deze workshop is uitsluitend voorbehouden voor beroepsfotografen en is VOLZET.

 

 

Zaterdag 6 juli

 

Start tentoonstelling BREEDBEELD in Dommelhof Neerpelt

Op zaterdag 6 juli opent BREEDBEELD, in het kader van het fotofestival Lens op de Mens in Overpelt, een tentoonstelling met “de menselijke grillen” als centrale focus.
We nodigen u van harte uit op de openingsreceptie op zaterdag 6 juli, om 19 u.

Praktisch

 • Openingsreceptie: Zaterdag 6 juli, 19u
 • Tentoonstelling: (tot eind augustus)
  – Elke werkdag van 8.30 u. – 17 u.
  – Extra open op zondag 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14 u. – 17
 • Locatie: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt
 • Gratis toegang.

Meer op pagina ‘Gasttentoonstellingen’

 

 

Maandag 19 augustus in dienstencentrum Pelle Melle

 

Filmvoorstelling ‘Visages, villages’ van Agnès Varda en JR

 

Visages Villages van Agnès Varda en JRWie verliefd is op de speelse cinema van Agnès Varda, rept zich maar beter naar de bioscoop: Visages Villages is haar laatste film, zegt de onlangs op 90-jarige leeftijd overleden regisseuse zelf. In de documentaire trekt ze samen met de veel jongere street artist JR in een tot fotostudio omgebouwde vrachtwagen goedgemutst door het Franse platteland om daar – onder andere op de gevel van het laatste bewoonde huis in een mijnwerkerswijk – huizenhoge foto’s te kleven Hun foto’s getuigen van ontmoetingen die de motor vormen van een in de realiteit gewortelde kunst die rijk is aan verbeeldingskracht. De op muren gekleefde foto’s tonen huidige bewoners en mensen die er nooit leefden Tegelijk aanwezig en afwezig.

Varda fotografeert om “nieuwe gezichten te ontmoeten, zodat ze niet in de gaten van het geheugen vallen”. Op een gekantelde bunker plakken ze een foto van de fotograaf Guy Bourdin, een vriend van Varda die al in 1991 overleed. Het getij op het verlaten strand veegt de foto al snel weg. Andere foto’s in VISAGES VILLAGES is een langer leven beschoren, ook al duren de oppervlakkige ontmoetingen die eraan voorafgaan veel korter dan de hechte artistieke vriendschap tussen Varda en Bourdin. Een andere vriend van het eerste uur is Jean-Luc Godard, van wie Varda ooit een foto heeft genomen zonder zijn kenmerkende zonnebril. Ook JR draagt altijd een zonnebril, wat de aanleiding vormt voor een running gag waarin Varda probeert hem zijn donkere brillenglazen te doen afnemen. Die verwijzing naar Godard smeedt speels een band tussen Varda’s verleden en haar nog altijd frisse blik (zie Agnès de ci de là Varda of Les plages d’Agnès), die ze ook terugvindt bij JR.

Aan het slot van het in Cannes hartelijk onthaalde VISAGES VILLAGES – waarvoor Varda en JR de L’Oeil d’Or voor Beste Documentaire wonnen – kloppen ze aan bij kluizenaar Godard. De sfeer kantelt even, maar als een ware compagnon de route plaatst JR – die eerder al de toepasselijk getitelde documentaire Women Are Heroes gemaakt heeft – haar op een voetstuk, zij het dan knipogend naar haar tenen in de vorm van aardappeltjes. Zo brengt JR een ode aan Varda, die zelf de lof zingt van speelse creativiteit.

Naar Bjorn Gabriëls in Filmmagie https://filmmagie.be/review/visages-villages  

Voorstellingen om 13.30 uur en 15.30 uur.

 

World Photography Day

 

Op 19 augustus vieren we wereldwijd de World Photo(graphy) Day. Deze datum is gekozen omdat het de dag is waarop het patent op de Daguerreotypie in 1839 opgekocht werd door de Franse staat.

De Daguerreotypie is een uitvinding van de Fransman Louis Daguerre. Hij vond in 1837 een methode uit waardoor voor het eerst op grote schaal foto’s konden worden ontwikkeld.

 

 

Zondag 25 augustus in CC Palethe

 

Studio Pirates

 

vzw Studio is een beroepsvereniging van fulltime professionele fotografen. vzw Studio organiseert opleidingen en workshops rond 3 duidelijke pijlers die het leven van de professionele fotograaf beheersen: Techniek, creativiteit en het runnen van een bedrijf.

Studio Pirates: fotografen kapen de fotostudio van een collega

Voor het Fotofestival Pelt laten een aantal ervaren studiofotografen je meekijken over hun schouder. Tijdens enkele studio-opstellingen kan je mee volgen hoe er gewerkt wordt, van het opstellen van de belichting, het begeleiden van de modellen en een blik op de nabewerking.

Mogelijke thema’s zijn baby (newborn), jonge kinderen, gezinnen, een typisch model, een koppel en enkele klassieke portretten of profielfoto’s, afhankelijk van de interesses en de modellen (uit het publiek) die zich aanbieden.

DURF JIJ HET AAN OM OOK LIVE TE FOTOGRAFEREN tijdens een professionele Studio Setup (onder begeleiding)? Je mag je eigen model(len) meebrengen.
Stuur dan een mailtje naar FEP@vzwstudio.be

Alleen beroepsfotografen kunnen deelnemen aan deze activiteit.
Iedereen is uiteraard welkom als mogelijk model of toeschouwer tijdens een van de foto shoots.
CC Palethe, van 14 u tot 18 u

 

 

Donderdag 5 september in CC Palethe

 

Lezing door Wendy Marijnissen 

 

Wendy Marijnissen is een van onze gastfotografen. Ze stelt haar werk tentoon in Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef in Neerpelt.

In 2009 reisde ze voor het eerst naar Pakistan. Gedurende de volgende 3 jaren werkte ze in Pakistan en focuste ze op het fotograferen van de problematiek rond zwangerschap en geboorte aldaar. Van fistula, traditionele vroedvrouwen tot zwangerschap in een kamp na de verwoestende overstromingen in 2010, die miljoenen mensen op de vlucht joegen in het land. Een deel van haar foto’s werden gebruikt voor de ‘Stop fistula campagne’ van de UNFPA.

In 2015 keerde ze tweemaal terug naar Pakistan om verder te werken aan ‘Always the guest’, haar eerste fotoboek. Ze stichtte de non-profit organisatie ‘Bending The Frame’, die nieuwe platformen creëert en nieuwe wegen zoekt om sterke fotografie te brengen in de hele wereld.

In haar lezingen zal ze toelichting geven bij haar boek ‘Always the guest’ en vertellen over haar ervaringen in Pakistan. Ze zal ook vragen beantwoorden vanuit het publiek.

Ontvangst vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 u.
Toegang: 5 euro.
Reservaties:
• Bel naar 011 94 94 95
vrijetijd@gemeentepelt.be
www.palethe.be

Ga vooraf zeker de foto’s van Wendy kijken in Woon- en Zorgcentrum Sint-Jozef in Neerpelt.

 

Zondag 15 september

 

Fotocafé in CC Palethe

 

Zin in een boeiende, leerrijke en gezellige namiddag vol lezingen, persoonlijke ontmoetingen met fotografen, boeiende gesprekken, portfoliobesprekingen, enz.?
Voor slechts € 5 kan je deelnemen aan alle lezingen en demo’s! Vraag ernaar aan de kassa van CC Palethe.

En ben je op zoek naar een nieuwe profielfoto voor al je social media? Kom dan zeker langs bij de photobooth van CVO Lino en CVO Qrios!

De lezingen en demo’s op de planning:

 • Lezing Carla Kogelman: 14.00 – 15.30 u
 • Lezing Jos Verhoogen: 15.30 – 17.00 u
 • Lezing Mieke Coppieters, Nationale Vereniging van Beroepsfotografen: 16.00 – 17.30 u
 • Workshop/demo Peter Testelmans: 14.00 – 16.00 u
 • Lezing Rafael Rybczynski, organisator van het Helsinki Photo Festival, over de fotografie in Scandinavië: 17.00 – 18.00 u
 • Voorstelling CVO Lino en CVO Qrios
 • Portfoliobespreking door BREEDBEELD met Arno Roncada
 • Uitreiking van de Publieksprijs.

Carla Kogelman

In haar lezing vertelt Carla Kogelman over haar werkwijze en lange termijn projecten zoals o.a. de series ‘Het bad’ en ‘Ich bin Waldviertel’.
In het ‘rest-o-café’ van zwemparadijs Dommelslag kan je foto’s bekijken uit Carla’s reeks ‘Het bad’.

Zie ook op pagina ‘Gasttentoonstellingen‘.

Jos Verhoogen

De mens is een constante in het werk van Jos verhoogen. Meer dan 35 jaar is foto’s maken zijn vak en passie. Hij startte zijn carrière in de journalistiek, werd volledig zelfstandig beroepsfotograaf en geniet naam en faam in binnen- en buitenland.
Hij was tevens docent aan de Thomas More hogeschool en is nu lesgever reportagefotografie aan Crescendo (cvo) in Mechelen.

Een constante in zijn carriere als fotograaf is zwangerschaps- en geboortefotografie. Op dat gebied is hij pionier. Foto’s nemen tijdens de geboorte was en is nog steeds geen evidentie. Jos omschrijft het zo: ‘Het vraagt moed om iemand ‘vreemd’ toe te laten op één van de meest intense momenten van je leven. Moed om met je naakte zwangere lichaam voor de camera te staan. Achteraf zijn het foto’s die enkel aan kracht winnen. Het begin van een nieuw leven.
Zo liet iemand me onlangs weten dat ze vaker het album van haar zwangerschap op de schoot neemt dan dat van haar huwelijk. Iemand anders verwoordde het zo: ‘De pijn, de liefde en de verwondering die uit de foto’s spreekt is ontegensprekelijk het werk van een expert. Gek genoeg heb ik niet eens gemerkt dat je er was.’

Jos kan boeiend vertellen over zijn passie en wil zijn ervaring graag met jullie delen.
Tijdens de editie 2017 van Lens op de Mens werd een reeks zwangerschapsfoto’s van Jos Verhoogen tentoongesteld in het Maria-Ziekenhuis.

Rafael Rybczynski

Rafael Rybczynski is de artistiek directeur en oprichter van het Helsinki Photo Festival. Hij behaalde een Master’s Degree in Interaction Design aan de School of Arts van de universiteit van Malmö (Zweden). Rafael  bedacht het concept en organiseerde de eerste editie van HelPho in 2018. Vanaf het begin was hij tegelijk curator, artistiek directeur en designer van het festival. Het festival mocht in 2018 meer dan 40 000 bezoekers verwelkomen in een van de populaire uitgaansbuurten van Helsinki. De tweede editie van het festival, HelPho2019, bracht gedurende negen weken hedendaagse fotografie van meer dan 50 internationale kunstenaars in de straten en op binnenlocaties in Helsinki. De verschillende evenementen van het festival lokten meer dan 200 000 bezoekers, zowel inwoners van Helsinki als toeristen. Rafael heeft meer dan 20 jaar ervaring als artistiek directeur in de wereld van de muziek en visuele kunsten.

Rafael bezoekt ons fotofestival met het oog op een mogelijke toekomstige samenwerking tussen onze twee festivals.
http://www.helsinkiphotofestival.com

Peter Testelmans

Peter won de prijs voor creatieve fotografie in de huidige editie van Lens op de Mens.
Hij geeft ons een demo over flitslicht bij het fotograferen van dansers.

Nationale Vereniging van Beroepsfotografen | Mieke Coppieters

Wil jij je droom waarmaken en aan de slag gaan als professioneel fotograaf? Studeer je nog fotografie of ben je al een tijd bezig als hobbyfotograaf en wil je binnenkort de stap naar een zelfstandig statuut echt wagen? Sta je in de startblokken, maar weet je niet goed wat je nog moet in orde brengen om zelfstandig te starten? Heb je al nagedacht over je businessplan of heb je hier toch wat meer ondersteuning bij nodig? Wij zetten alle zaken nog eens voor je op rij en geven je een overzicht van alle stappen die je moet zetten en alle instanties die je bij elke stap kunnen helpen.
Kom naar het fotocafé en ontdek of starten als professioneel fotograaf in hoofd- of bijberoep iets voor jou is! De Nationale Vereniging van Beroepsfotografen geeft jou tips & trics en inkijk in hun persoonlijk verhaal en aanpak!
Of je nu wil werken op locatie of in een studio, reportages wil maken of vooral huwelijken fotograferen of voluit gaat voor opdrachten in publiciteits-, mode-, sport- of architectuurfotografie, goed voorbereid starten is altijd half gewonnen!
Deelname is gratis.

Portfoliobesprekingen met BREEDBEELD en Arno Roncada

Voor de portfoliobesprekingen met BREEDBEELD en Arno Roncada moet je op voorhand je plek reserveren en betaal je € 15.
Meer info vind je op de website van BREEDBEELD zelf https://breedbeeld.org/agenda/feedback-voor-fotografen-pelt

 

6 – 15 september

 

Provinciaal Domein Dommelhof

‘The Loneliness of the Contemporary Women’ | Negar Aghaalitari

 

Wereldfeest | Neger Aghaalitari | The Loneliness of the Contemporary Women

Wereldfeest | Neger Aghaalitari | The Loneliness of the Contemporary Women