Meer dan 1000 foto's in het straatbeeld van PELT

Unieke buitententoonstelling van 6 juni tot 30 september 2021

Nieuws

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de laatste nieuwtjes in verband met ons fotofestival.

 

Schrijf mij in

De workshop ‘geënsceneerde fotografie’ door Barbara Vandendriessche, ism beroepsfotografen.be van 22 augustus wordt afgelast

 

beroepsfotografen.be
 
Omdat er te weinig inschrijvingen binnenkwamen voor de  workshop met onze gastfotografe Barbara Vandendriessche georganiseerd ism beroepfotografen.be zijn wij genoodzaakt om dit programmapunt af te lasten.
De officiële prijsuitreiking aan de laureaten van Lens op de Mens 2021 op 22 augustus gaat wel door om 11.00 uur in Palethe, Jeugdlaan 11.

 

 

Extra live award-uitreikingen voor de laureaten van Lens op de Mens 2021

 

Diploma Lens op de Mens 2021

 
 
Op zondagen 22 augustus en 18 september organiseren we om 11 uur in CC Palethe live uitreikingen van de diploma’s van de laureaten van Lens op de Mens 2021.
 
De winnaars werden hiervoor persoonlijk uitgenodigd en verzocht om hun aanwezigheid en de gekozen datum te bevestigen.

 

 

 

 

Laureaten Lens op de Mens in Shoot magazine

 

Op de Inspiratie-pagina van de website van het magazine Shoot kan je een artikel lezen over de laureaten 2021 van Lens op de Mens. Het is een voorproef van een uitgebreider artikel dat in de volgende Shoot 89 zal verschijnen.

Bij elk beeld geven twee juryleden, de Britse fotograaf Jim Lowe en de Belgische Caroline Alida, een kort commentaar. Tussendoor vertelt juryvoorzitter Johan Brouwers hoe  de juryleden de inzendingen hebben beoordeeld.

Als je inschrijft op hun nieuwsbrief dan ontvang je elke week hun beste artikelen in je mailbox.

 

Palethe voortaan ook open op zondag

 

Logo CC Palethe
 
Dankzij de inzet van onze vrijwilligers zal CC Palethe vanaf 4 juli ieder zondag geopend zijn van 14.00 tot 17.00 uur. U kan er de tentoonstellingen bewonderen van de Royal Photographic Societey (People at work), Eddy Verloes (Losing our minds), Barbara Vandendriessche (Capturing the emotional body – Exploring visual poetry) en Team Belgium van de World Photographic Cup 2021.

 

 

 

Lens op de Mens in Shoot 88

 

Shoot 88

 

 
Twee van onze gastfotografen, Evi Polak en Bert Daenen, vertellen over hun coronaseries in het magazine Shoot nr. 88.
 
 
In het volgende nummer van Shoot komen onze award-winnaars uitgebreid aan bod.

 

 

 

 

 

 

Brief vanwege Zijne Majesteit Koning Filip aan Lens op de Mens

 

Brief van de koning aan LodM

 

Onze voorzitter Carine Van Gerven nodigde de Koning en de Koningin uit om een bezoek te brengen aan Lens op de Mens. We ontvingen een antwoord van de Koninklijke Attaché waarin deze de belangstelling van de Koning voor fotografie en culturele initiatieven in het algemeen uitspreekt. De Koning wenst ons veel succes maar Zijn drukke agenda laat Hem niet toe om de tentoonstelling te bezoeken.

 

 

Minister van Welzijn Beke bracht een bezoek aan Lens op de Mens

 

Lens op de Mens 2021 - Minister Beke en Evi Polak bij haar tentoonstelling 'Real heroes never die'   Lens op de Mens 2021 - Minister Beke maakt een selfie bij de foto van RaÏs De Weirdt die de Coronaprijs behaalde   Lens op de Mens 2021 - Bert Daenen geeft duiding aan minister Beke bij zijn tentoonstelling 'Achter het masker'

Op zondag 6 juni bracht Minister van Welzijn Wouter Beke een bezoek aan Lens op de Mens. Zijn belangstelling ging speciaal uit naar onze gasttentoonstellingen rond het thema ‘corona en de zorg’.

Evi Polak vertelde over haar reportagereeks ‘Real heroes never die’ op de corona-afdeling van het UZ Antwerpen. Bert Daenen gaf uitleg bij zijn portretreeks ‘achter het masker’ waarin hij de zorgverleners van een drietal hospitalen een gezicht en stem geeft.

Ook de foto van Raïs De Weirdt die de speciale Corona-award won maakte veel indruk op de minister, zoveel zelfs dat hij er een selfie bij maakte.

 

Virtuele opening Lens op de Mens 2021 op 6 juni om 11 uur

 

Logo Lens op de Mens

Op zondag 6 juni opent fotofestival Lens op de Mens in de vorm van een virtuele award show via ons YouTube-kanaal. Hou alvast deze datum vrij.

Via deze link kan u de show volgen: https://youtu.be/q2C9I01vNiU

Op zondag 22 augustus of op zondag 19 september (naar keuze) om 11 uur is er in CC Palethe een officiële overhandiging van de diploma’s aan onze award-winnaars.

Op die dagen kan u ook een workshop of lezing bijwonen van beroepsfotografen.be of van RPS. Meer info volgt later op onze programmapagina.

 

Gastfotograaf Eddy Verloes categoriewinnaar Siena Awards 2021

 

Eddy Verloes - Losing our minds

 

Onze gastfotograaf Eddy Verloes werd winnaar in de categorie ‘Open Theme’ met zijn reeks Losing our minds bij de Creative Photo Awards 2021.

Deze reeks foto’s is in Pelt te zien in cultuurcentrum Palethe.

 

 

 

Waar hangen mijn foto’s?

 

Plan LodM 2021In de e-mail die de fotografen eerder toegestuurd kregen ivm welke foto’s geselecteerd werden vinden ze het A(mateur)- of P(rofessionel)-nummer van hun foto’s.
Alle geselecteerde fotografen kunnen via de lijsten hieronder opzoeken op welke POI – Point of Interest hun foto’s tentoongesteld worden.
De locatie van de POI’s staat aangeduid op het routeplan.
Locatielijst Amateurfotografen  –  Locatielijst Beroepsfotografen

 

Corona-bezinningsplek met foto’s van Evi Polak krijgt vorm

 

Real heroes never die - Evi Polak

24 mei 2021 – Met de hulp van boomverzorger Luk Theuwis werd het bezinningsmonument voor de coronacrisis met foto’s uit de reeks Real heroes never die van Evi Polak opgebouwd in de tuin achter het klooster van Mater Dei.

 

 

 

Opbouw van tentoonstellingspanelen en -zuilen zit perfect op schema

 

Opbouw LodM 2021 Pelterke 1      Opbouw LodM 2021 Kerkdijk 1

22 mei 2021 – De afgelopen dagen werd er in Pelt keihard gewerkt aan de voorbereidingen van het fotofestival. De werklieden van de technische dienst, bijgestaan door een groep enthousiaste vrijwilligers, zijn zo goed als klaar met de plaatsing van de tentoonstellingszuilen en -panelen. De samenwerking verliep heel vlot en daardoor zitten we perfect op schema met de opbouw van Lens op de Mens. Heel veel dank aan alle werklieden en vrijwilligers.

 

Verzagen van tentoonstellingspanelen door houtleverancier Walth

 

Walth verzagen tentoonstellingspanelenWalth freezen tentoonstellingspanelenWalth verzagen tentoonstellingspanelen

 

 

 

 

 

Bij houthandel Walth werden tientallen Betonplexplaten verzaagd tot tentoonstellingszuilen en -panelen. Met moderne CNC-machines werden meteen ook de gaten en sleuven voor het ophangen uitgefreesd. Onze cameraman Yvo was ter plaatse.

www.walth.be

 

Lens op de Mens Magazine

 

LodM Magazine 2021

Via deze link kan u vanaf nu ons uitgebreid Lens op de Mens Magazine on-line raadplegen.

In dit programmaboekje vindt u naast het plannetje van de tentoonstellingsroute alle namen van de geselecteerde fotografen, informatie over de gasttentoonstellingen, openingsuren, partners en sponsors en nog meer nuttige info.

Het magazine zal ook ter beschikking liggen in CC Palethe en in displays op enkele plaatsen langsheen de tentoonstellingsroute en bij de plaatselijke horeca.

 

 

Een mo(nu)ment van bezinning

 

© Evi Polak - Real heroes never sleep

Gastfotografe Evi Polak maakte het afgelopen jaar een beklemmende fotoreeks over de COVID-afdeling van het UZ Antwerpen. We willen met haar foto’s een soort bezinningsplek creëren waar mensen even kunnen stilstaan en nadenken over de impact van de coronapandemie op hun leven en dat van ons allemaal.

Een bijzonder thema vergt ook een bijzondere manier van tentoonstellen. Na heel veel hoofdbrekens over de constructie van een speciaal, maar betaalbaar ‘tentoonstellingsmonument’ bracht het creatieve brein van onze voorzitter Carine een originele oplossing voort. Maar een creatief idee is één, de technische realisatie ervan is een ander paar mouwen. Dankzij de hulp en de vakkundige inbreng van boomverzorger Luk Theuwis kreeg ook dit probleem een oplossing. Ook Bosland droeg zijn steentje bij aan ons project door het leveren van de nodige boomstammen. Het bezinningsmonument met de foto’s van Evi Polak is vanaf 6 juni te bezoeken op het grasveld aan de achterkant van het Mater Dei-instituut naast de Finse piste.

 

Opbouw ‘Achter het masker’ van Bert Daenen

 

Opbouw tentoonstelling 'Achter het masker' van Bert Daenen

Het startschot voor de opbouw van Lens op de Mens 2021 is gegeven.

Dinsdag 4 mei zijn onze vrijwilligers Carine, Eric, Johan en Yvo in de Sint-Martinuskerk begonnen met de opbouw van de tentoonstellingswand voor de reeks ‘Achter het Masker’ van gastfotograaf Bert Daenen. Na een dag puzzelen en schroeven zagen ze dat het goed was. Nu nog een nieuw likje verf.

 

 

 

Walth, onze vaste houtleverancier

 

Walth logo

De vroegere firma PeltHout, thans Walth, is al sinds de eerste editie van Lens op de Mens de leverancier van de Betonplexpanelen en houten latten waarmee onze tentoonstellingszuilen en -platen vervaardigd zijn. Wij zijn hen heel dankbaar voor de bijzondere samenwerking en hun steun voor ons fotofestival.

Je vindt hun uitgebreid assortiment hout en aanverwante producten in de Halstraat 108 in Overpelt.
www.walth.be

 

Virtuele fotogallerij ‘Sensual beauty’ van Martin Krystýnek

 

Martin Krystýnek virtuel gallery

Martin Krystýnek is onze Gold Award winnaar van 2019 bij de professionele fotografen. Een van zijn winnende beelden werd het ‘campagnebeeld’ voor editie 2021 van Lens op de Mens.
 
Vanaf 23 april tot 23 september is de reeks ‘Sensual beauty’ van Martin te bekijken op een virtuele tentoonstelling georganiseerd door de XXI Century Gallery en de Poolse vereniging van Art Photograhers. Zeker de moeite waard om eens te kijken op http://virtualgallery.forphotography.eu
 
Congratulations Martin.

 

 

Samenwerking met HelPhoto / Nordic Village

 

HelPhoto 2021

Onze gasttentoonstelling Nordic Village, een samenwerking met HelPhoto in Helsinki, staat vermeld in het officiële programma van HelPhoto 2021.
Op pagina 10 en 18 van deze presentatie vind u meer uitleg over deze grensoverschrijdende samenwerking.

Rafael Rybczynski, de drijvende kracht achter Helphoto, bezocht ons festival in 2019 en gaf er een lezing over Nordic Village.

 

 

Verdeling van de foto’s over de tentoonstellingsroute

 

Ons teamlid Hilde heeft zich ondertussen uit de naad gewerkt om de verdeling van de foto’s over de route van de tentoonstelling uit te zoeken. Welke foto’s horen samen? Zo’n 1000 foto’s sorteren op onderwerp, kleurovereenkomsten, humor, vreugde, droefheid, sport en spel, kinderen, volwassenen, relatie met corona, enz. Een gigantische puzzel. Maar Hilde is daar fantastisch goed in. Dankzij haar zal de tentoonstelling meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Bedankt Hilde.

Je kan haar aan het werk zien op Facebook www.facebook.com/fotofestivalpelt/videos/2945963289059631

 

Filmpjes bij de foto’s

 

LodM Filmpjes

Nieuw in editie 2021 van Lens op de Mens is de toevoeging van videofilmpjes die het verhaal van de fotograaf en/of zijn foto’s vertellen.
Alle auteurs van de tentoongestelde foto’s werden verzocht om een videofilmpje in te sturen waarin ze een korte duiding geven over een beeld, een reeks beelden en/of zichzelf.

Alle foto’s waarvan er ook een bijhorende video bestaat krijgen een QR-code die het mogelijk maakt om deze video via YouTube te bekijken op een draagbaar apparaat zoals een mobiele telefoon of tablet. Ondertussen hebben we al heel wat filmpjes toegestuurd gekregen.
Bekijk ze op https://www.youtube.com/channel/UCTZFvTMa1R0r8Te6_JerExg/videos

Meer

 

Extra versterking voor ons jurypanel

 

Caroline Alida

Verheugend nieuws. Caroline Alida, een van onze gastfotografen tijdens editie 2019, komt ons juryteam versterken.

Ons panel is nu als volgt samengesteld:
Caroline Alida (BEL), Carol Olerud (AUS/NLD), Kattoo Hillewaere (BEL), Zjuul Devens (BEL), Andy Hens (BEL/DEU), Jim Lowe (GBR), Jos Verhoogen (BEL), Johan Brouwers (BEL, voorzitter).

 

 

Jury 2021 samengesteld

 

Lens op de mens 2019 | Pelle Melle | Jurylid Jos Verhoogen

De lijst van juryleden voor editie 2021 van Lens op de Mens is nu volledig. Ons team is als volgt samengesteld:

Carol Olerud (AUS/NLD), Kattoo Hillewaere (BEL), Zjuul Devens (BEL), Andy Hens (BEL/DEU), Jim Lowe (GBR), Jos Verhoogen (BEL), Johan Brouwers (BEL, voorzitter).

 

 

Samenwerking met fotofestival Vizualizator 2020 in Servië

 

Vizualizator Photo Festival Serbia logoIn oktober 2020 werden we gecontacteerd door fotofestival Vizualizator in Servië. Dit festival heeft als doel de volledige en ongehinderde ontwikkeling van fotografie, visuele mediageletterdheid en het verhogen van het niveau van de visuele cultuur.

Op woensdag 2 december 2020 gaven Carine Van Gerven en Jos Verhoogen een on-line workshop als onderdeel van het programma van Vizualizator 2020.

Op donderdag 10 december namen Carine Van Gerven en Jos Verhoogen als een van de sprekers deel aan de Eerste Internationale on-line Conferentie over documentaire fotografie.

Je kan deze on-line conferentie van Vizualizator gratis volgen of herbekijken via deze link https://vizualizator.rs/en/online-workshops/

 

Carine Van Gerven geselecteerd voor Team Belgium van de WPC 2021

 

© Carine Van Gerven - WPC Team Belgium 2021Onze festivalvoorzitter Carine Van Gerven werd voor de vierde keer in vijf jaar tijd geselecteerd voor Team België van de WPC – World Photographic Cup met een foto in de categorie Illustration/Digital Art.

Deze foto zal samen met de andere geselecteerde foto’s van Team Belgium te zien zijn op de speciale gasttentoonstelling in het cafetaria van CC Palethe.

worldphotographiccup.org

 

Op zoek naar nieuwe tentoonstellingslocaties

 

Lens op de Mens 2019 | PeltanusstraatDoor de aanhoudende dreiging van de coronapandemie houden we er nu al rekening mee dat sommige van onze vaste locaties voor gasttentoonstellingen in 2021 slechts beperkt of helemaal niet toegankelijk zullen zijn. Onze bezorgdheid gaat vooral uit naar de inkomhal van het Maria-Ziekenhuis en Pelle Melle.

Daarom zijn we volop op zoek naar originele buitenlocaties zoals goed bereikbare binnentuintjes, verbindingspaadjes, blinde gevels of lange (privé)tuinafscheidingen die geschikt zijn als alternatieve tentoonstellingsruimtes. Alle voorstellen zijn welkom.

 

Werkbezoek bij Bert Daenen | achter het masker

 

Bert Daenen | achter het masker | Refugiehuis HasseltOp 8 augustus bezochten onze bestuursleden Carine, Hilde en Johan op speciale uitnodiging de tentoonstelling ‘achter het masker’ van de Tongerse fotograaf Bert Daenen in het Refugehuis in Hasselt.

Met deze aangrijpende reeks portretten toont Bert de ware gezichten achter de maskers van de artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel die het uiterste vergden van zichzelf om de slachtoffers van het coronavirus bij te staan. Hij brengt hun verhaal naar buiten.

Wij zijn met Bert overeengekomen om een selectie uit deze prachtige reeks naar Pelt te halen als gasttentoonstelling van Lens op de mens 2021. De foto’s zullen te bezichtigen zijn in de Sint-Martinuskerk. Zeker iets om naar uit te kijken. 

 

14 juli 2020 – Lens op de Mens – Fotofestival Pelt vzw

Op 14 juli 2020 werd Lens op de Mens – Fotofestival Pelt officieel erkend als vzw met ondernemingsnummer 0750.633.312. De nieuwe vzw staat vanaf nu in voor de organisatie van het fotofestival. Dit zal gebeuren in een zeer nauwe samenwerking met het CC Palethe en de gemeente Pelt die ons zowel financieel als logistiek blijven ondersteunen.

Het bestuur van de vzw is als volgt samengesteld:

Carine Van Gerven, voorzitter
Johan Brouwers, ondervoorzitter en voorzitter van de wedstrijdjury
Rudi Theunis, secretaris
Sonja Sleurs, penningmeester
Hilde Stevens, pr-verantwoordelijke
Jos Verhoogen, bestuurslid

 

Samenwerking met The Royal Photographic Society (UK)

 

RPS - Royal Photographic SocietyIn de zomer van 2020 hadden we een aangenaam gesprek met Didier Verriest en Jeroen Dorrestein, onze nieuwe contactpersonen binnen het Benelux Chapter van RPS – The Royal Photographic Society (UK).

Wij zijn verheugd dat wij met hen konden overeenkomen dat RPS een belangrijk deel van onze editie 2021 zal uitmaken. De RPS Benelux Chapter 2021 Print Exhibition zal een van onze gasttentoonstellingen zijn in CC Palethe.

Op zondag 20 juni 2021 zullen we samen met RPS een demo/workshop/lezing organiseren. Meer hierover later op onze programmapagina.

https://rps.org/about/