Meer dan 1000 foto's in het straatbeeld van PELT

Unieke buitententoonstelling van 6 juni tot 30 september 2021

Nieuws

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van de laatste nieuwtjes in verband met ons fotofestival.

 

Schrijf mij in

Een mo(nu)ment van bezinning

 

© Evi Polak - Real heroes never sleep

Gastfotografe Evi Polak maakte het afgelopen jaar een beklemmende fotoreeks over de COVID-afdeling van het UZ Antwerpen. We willen met haar foto’s een soort bezinningsplek creëren waar mensen even kunnen stilstaan en nadenken over de impact van de coronapandemie op hun leven en dat van ons allemaal.

Een bijzonder thema vergt ook een bijzondere manier van tentoonstellen. Na heel veel hoofdbrekens over de constructie van een speciaal, maar betaalbaar ‘tentoonstellingsmonument’ bracht het creatieve brein van onze voorzitter Carine een originele oplossing voort. Maar een creatief idee is één, de technische realisatie ervan is een ander paar mouwen. Dankzij de hulp en de vakkundige inbreng van boomverzorger Luk Theuwis kreeg ook dit probleem een oplossing. Ook Bosland droeg zijn steentje bij aan ons project door het leveren van de nodige boomstammen. Het bezinningsmonument met de foto’s van Evi Polak is vanaf 6 juni te bezoeken op het grasveld aan de achterkant van het Mater Dei-instituut naast de Finse piste.

 

Opbouw ‘Achter het masker’ van Bert Daenen

 

Opbouw tentoonstelling 'Achter het masker' van Bert Daenen

Het startschot voor de opbouw van Lens op de Mens 2021 is gegeven.

Dinsdag 4 mei zijn onze vrijwilligers Carine, Eric, Johan en Yvo in de Sint-Martinuskerk begonnen met de opbouw van de tentoonstellingswand voor de reeks ‘Achter het Masker’ van gastfotograaf Bert Daenen. Na een dag puzzelen en schroeven zagen ze dat het goed was. Nu nog een nieuw likje verf.

 

 

 

Walth, onze vaste houtleverancier

 

Walth logo

De vroegere firma PeltHout, thans Walth, is al sinds de eerste editie van Lens op de Mens de leverancier van de Betonplexpanelen en houten latten waarmee onze tentoonstellingszuilen en -platen vervaardigd zijn. Wij zijn hen heel dankbaar voor de bijzondere samenwerking en hun steun voor ons fotofestival.

Je vindt hun uitgebreid assortiment hout en aanverwante producten in de Halstraat 108 in Overpelt.
https://www.walth.be/

 

Virtuele fotogallerij ‘Sensual beauty’ van Martin Krystýnek

 

Martin Krystýnek virtuel gallery

Martin Krystýnek is onze Gold Award winnaar van 2019 bij de professionele fotografen. Een van zijn winnende beelden werd het ‘campagnebeeld’ voor editie 2021 van Lens op de Mens.
 
Vanaf 23 april tot 23 september is de reeks ‘Sensual beauty’ van Martin te bekijken op een virtuele tentoonstelling georganiseerd door de XXI Century Gallery en de Poolse vereniging van Art Photograhers. Zeker de moeite waard om eens te kijken op http://virtualgallery.forphotography.eu
 
Congratulations Martin.

 

 

Samenwerking met HelPhoto / Nordic Village

 

HelPhoto 2021

Onze gasttentoonstelling Nordic Village, een samenwerking met HelPhoto in Helsinki, staat vermeld in het officiële programma van HelPhoto 2021.
Op pagina 10 en 18 van deze presentatie vind u meer uitleg over deze grensoverschrijdende samenwerking.

Rafael Rybczynski, de drijvende kracht achter Helphoto, bezocht ons festival in 2019 en gaf er een lezing over Nordic Village.

 

 

Verdeling van de foto’s over de tentoonstellingsroute

 

Ons teamlid Hilde heeft zich ondertussen uit de naad gewerkt om de verdeling van de foto’s over de route van de tentoonstelling uit te zoeken. Welke foto’s horen samen? Zo’n 1000 foto’s sorteren op onderwerp, kleurovereenkomsten, humor, vreugde, droefheid, sport en spel, kinderen, volwassenen, relatie met corona, enz. Een gigantische puzzel. Maar Hilde is daar fantastisch goed in. Dankzij haar zal de tentoonstelling meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. Bedankt Hilde.

Je kan haar aan het werk zien op Facebook www.facebook.com/fotofestivalpelt/videos/2945963289059631

 

 

Filmpjes bij de foto’s

 

LodM Filmpjes

Nieuw in editie 2021 van Lens op de Mens is de toevoeging van videofilmpjes die het verhaal van de fotograaf en/of zijn foto’s vertellen.
Alle auteurs van de tentoongestelde foto’s werden verzocht om een videofilmpje in te sturen waarin ze een korte duiding geven over een beeld, een reeks beelden en/of zichzelf.

Alle foto’s waarvan er ook een bijhorende video bestaat krijgen een QR-code die het mogelijk maakt om deze video via YouTube te bekijken op een draagbaar apparaat zoals een mobiele telefoon of tablet.

Meer

 

 

Extra versterking voor ons jurypanel

 

Caroline Alida

Verheugend nieuws. Caroline Alida, een van onze gastfotografen tijdens editie 2019, komt ons juryteam versterken.

Ons panel is nu als volgt samengesteld:
Caroline Alida (BEL), Carol Olerud (AUS/NLD), Kattoo Hillewaere (BEL), Zjuul Devens (BEL), Andy Hens (BEL/DEU), Jim Lowe (GBR), Jos Verhoogen (BEL), Johan Brouwers (BEL, voorzitter).

 

 

Jury 2021 samengesteld

 

Lens op de mens 2019 | Pelle Melle | Jurylid Jos Verhoogen

De lijst van juryleden voor editie 2021 van Lens op de Mens is nu volledig. Ons team is als volgt samengesteld:

Carol Olerud (AUS/NLD), Kattoo Hillewaere (BEL), Zjuul Devens (BEL), Andy Hens (BEL/DEU), Jim Lowe (GBR), Jos Verhoogen (BEL), Johan Brouwers (BEL, voorzitter).

 

 

Samenwerking met fotofestival Vizualizator 2020 in Servië

 

Vizualizator Photo Festival Serbia logoIn oktober 2020 werden we gecontacteerd door fotofestival Vizualizator in Servië. Dit festival heeft als doel de volledige en ongehinderde ontwikkeling van fotografie, visuele mediageletterdheid en het verhogen van het niveau van de visuele cultuur.

Op woensdag 2 december 2020 gaven Carine Van Gerven en Jos Verhoogen een on-line workshop als onderdeel van het programma van Vizualizator 2020.

Op donderdag 10 december namen Carine Van Gerven en Jos Verhoogen als een van de sprekers deel aan de Eerste Internationale on-line Conferentie over documentaire fotografie.

Je kan deze on-line conferentie van Vizualizator gratis volgen of herbekijken via deze link https://vizualizator.rs/en/online-workshops/

 

Carine Van Gerven geselecteerd voor Team Belgium van de WPC 2021

 

© Carine Van Gerven - WPC Team Belgium 2021Onze festivalvoorzitter Carine Van Gerven werd voor de vierde keer in vijf jaar tijd geselecteerd voor Team België van de WPC – World Photographic Cup met een foto in de categorie Illustration/Digital Art.

Deze foto zal samen met de andere geselecteerde foto’s van Team Belgium te zien zijn op de speciale gasttentoonstelling in het cafetaria van CC Palethe.

worldphotographiccup.org

 

Op zoek naar nieuwe tentoonstellingslocaties

 

Lens op de Mens 2019 | PeltanusstraatDoor de aanhoudende dreiging van de coronapandemie houden we er nu al rekening mee dat sommige van onze vaste locaties voor gasttentoonstellingen in 2021 slechts beperkt of helemaal niet toegankelijk zullen zijn. Onze bezorgdheid gaat vooral uit naar de inkomhal van het Maria-Ziekenhuis en Pelle Melle.

Daarom zijn we volop op zoek naar originele buitenlocaties zoals goed bereikbare binnentuintjes, verbindingspaadjes, blinde gevels of lange (privé)tuinafscheidingen die geschikt zijn als alternatieve tentoonstellingsruimtes. Alle voorstellen zijn welkom.

 

Werkbezoek bij Bert Daenen | achter het masker

 

Bert Daenen | achter het masker | Refugiehuis HasseltOp 8 augustus bezochten onze bestuursleden Carine, Hilde en Johan op speciale uitnodiging de tentoonstelling ‘achter het masker’ van de Tongerse fotograaf Bert Daenen in het Refugehuis in Hasselt.

Met deze aangrijpende reeks portretten toont Bert de ware gezichten achter de maskers van de artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel die het uiterste vergden van zichzelf om de slachtoffers van het coronavirus bij te staan. Hij brengt hun verhaal naar buiten.

Wij zijn met Bert overeengekomen om een selectie uit deze prachtige reeks naar Pelt te halen als gasttentoonstelling van Lens op de mens 2021. De foto’s zullen te bezichtigen zijn in de Sint-Martinuskerk. Zeker iets om naar uit te kijken. 

 

14 juli 2020 – Lens op de Mens – Fotofestival Pelt vzw

Op 14 juli 2020 werd Lens op de Mens – Fotofestival Pelt officieel erkend als vzw met ondernemingsnummer 0750.633.312. De nieuwe vzw staat vanaf nu in voor de organisatie van het fotofestival. Dit zal gebeuren in een zeer nauwe samenwerking met het CC Palethe en de gemeente Pelt die ons zowel financieel als logistiek blijven ondersteunen.

Het bestuur van de vzw is als volgt samengesteld:

Carine Van Gerven, voorzitter
Johan Brouwers, ondervoorzitter en voorzitter van de wedstrijdjury
Rudi Theunis, secretaris
Sonja Sleurs, penningmeester
Hilde Stevens, pr-verantwoordelijke
Jos Verhoogen, bestuurslid

 

Samenwerking met The Royal Photographic Society (UK)

 

RPS - Royal Photographic SocietyIn de zomer van 2020 hadden we een aangenaam gesprek met Didier Verriest en Jeroen Dorrestein, onze nieuwe contactpersonen binnen het Benelux Chapter van RPS – The Royal Photographic Society (UK).

Wij zijn verheugd dat wij met hen konden overeenkomen dat RPS een belangrijk deel van onze editie 2021 zal uitmaken. De RPS Benelux Chapter 2021 Print Exhibition zal een van onze gasttentoonstellingen zijn in CC Palethe.

Op zondag 20 juni 2021 zullen we samen met RPS een demo/workshop/lezing organiseren. Meer hierover later op onze programmapagina.

https://rps.org/about/