Gasttentoonstellingen 2017

 

CC Palethe​

Dienstencentrum Pelle Melle en rusthuis Immaculata

Zwembad Dommelslag

Mariaziekenhuis

CC Palethe

 

Patrick Bardyn

In CC Palethe stelt Patrick Bardyn, straatfotograaf en leraar uit Oudenaken u zijn reeks Inside Out voor. In deze reeks gaat hij vooral op zoek naar de interactie tussen binnen en buiten, tussen licht en donker.

Wat mij vooral boeit in de fotografie is het in een fractie van een seconde vastleggen van het magische moment waarop door een samenloop van omstandigheden mensen, gebouwen, straten, pleinen, licht, schaduw, vorm en beweging opeens een boeiend geheel vormen. Dit wekt emoties op die in eerste instantie door de lens in het visuele geheugen worden opgenomen maar waarvan uiteindelijk een persoonlijk beeld wordt gemaakt dat men met anderen kan delen.

In het dagelijkse leven van de straat worden onbekende mensen de onbewuste acteurs van een boeiend schouwspel. De subjectieve keuze ligt aan de bron van een persoonlijke kijk op de samenleving. Nooit zal de magie van het vluchtige moment in de werkelijkheid terugkeren maar de beeldtaal zal de door het gebeuren opgewekte gevoelens eeuwig blijven vertalen. Daarin bestaat het wonder van de fotografie.

De manier waarop het beeld tot stand komt heeft voor mij weinig belang. Alle technieken en gebruikte materialen hebben slechts als doel de opgewekte emotie bij het vastleggen van een geprivilegieerd moment voor eeuwig te bewaren.

Patrick Bardyn stelde in talrijke gallerijen en musea tentoon. In 2009 en 2010 won hij de bronzen lens op het fotofestival in Knokke.

 

Fotografisch kunstcoöperatief f-8

f-8 is een groep fotografen die zich verenigt rond kunstfotografie.

Steven Colin  (Schiplaken) – Bert Daenen  (Tongeren) – Kristel Nijskens (Boom) – Caroline Tanghe (Vichte)  – Geert Vanden Broeck (Denderleeuw) – Patrick Verbessem (Lier)

Elk van de leden is professioneel fotograaf die naast zijn of haar opdrachten ook eigen werken maakt. Het resultaat is een f-8 portfolio met uiteenlopende werken. Dit gaat van abstract tot zeer concreet, van groen naar grauw, van New York tot Mechelen. In het overzicht ontdekt de kijker verschillende stijlen en technieken.

De werken worden op zeer diverse plaatsen en tijdstippen tentoongesteld.
Een greep uit de tentoonstellingen:

  • 2015 de Nylonfabriek Sint-Niklaas (overzichtstentoonstelling)

  • 2015 tot 2016 Brussels Airlines business lounges  (Roterende tentoonstelling tussen de 3 lounges)

  • 2016 de oude vismijn Gent

  • 2016 tot nu Interieurkabinet Mechelen

  • 2016 tot nu DomoXim Sterrebeek en Boortmeerbeek

  • 2016 tot 2017 Creativity @ Work Grimbergen

Voor het fotofestival ‘lens op de mens’ gingen de f-8 leden aan de slag rond het thema: mens.
Wat u te zien krijgt is een diverse aanpak van de mens in beeld.

 

Dienstencentrum Pelle Melle en rusthuis Immaculata

 

De jury

Johan Brouwers, voorzitter
Andy Hens
Malou Swinnen
Rob Walbers

 

Arianne Clément

In het rusthuis Immaculata tonen we de beelden van de Canadese fotografe Arianne Clément. Arianne toont de schoonheid van de vergankelijkheid. In haar reportage waar ze 100 jarige dames fotografeerde terwijl ze bezig zijn met hun uiterlijk doet ons stilstaan en nadenken.

Arianne Clément is afkomstig van het Canadese Quebec, waar ze onder andere docent fotografie en talen is. Als journaliste maakte zij talloze foto- en videoreportages over de hele wereld.

Zij is tevens vrijwilliger in een vluchtelingenkamp in Brazilië.

 

Zwembad Dommelslag

 

Guy Schotte

Guy Schotte is afkomstig uit de regio rond Antwerpen maar volgde de liefde op 25-jarige leeftijd naar Braine-le-Comte. Sinds zijn jeugd was hij gefascineerd door de fotografie maar koos desondanks voor een opleiding Farmacie, een sector waarin hij 25 jaar werkzaam zou blijven. In 2010 besloot hij om zijn passie om te vormen naar zijn beroep.

Zijn interesse in onderwaterfotografie werd gewekt toen hij 20 jaar geleden in warmere oceanen begon te duiken. Nog steeds kijkt hij geboeid naar het spel van natuurlijke reflectie van licht op het wateroppervlak. In zijn poëtische werken combineert hij het lichtspel met kleur en de schoonheid van een vrouwelijk model.

De zoektocht naar de nieuwste technieken, stopt nooit.

In 2016 behaalde hij het QEP-label dat een Europese erkenning is voor de kwaliteit van zijn onderwaterfotografie.

 

Mariaziekenhuis

 

Jos Verhoogen

In de inkomhal van het Mariaziekenhuis staat het werk van Jos Verhoogen (Erps-Kwerps) centraal. Jos startte als beroepsfotograaf bij het Nieuwsblad. Wat later stonden zijn foto’s in De Morgen en in De Standaard. Na verschillende besparingsrondes bij de kranten stapte hij over naar het weekblad Libelle en begon hij les te geven bij Thomas More in Mechelen. In zijn carrière als fotograaf was er één constante: zwangerschaps- en geboortefotografie.

Reeds meer dan 30 jaar fotografeert Jos het magische moment van een geboorte. De beelden tonen de emoties van dit bijzondere moment. Reeds vele malen werden zijn geboortefoto’s bekroond op internationale wedstrijden.