OVERZICHT GASTTENTOONSTELLINGEN 2021

 

Cultuurcentrum Palethe
Laureaten 2019, WPC Team Belgium 2021

Jeugdlaan 2, 3910 Pelt
GPS 51.211239° NB 5.428118° OL

Elke werkdag van 9.00 – 17.00 uur
De data van enkele extra zondagopeningen worden hier later medegedeeld
en tijdens activiteiten in het cultuurcentrum

Sint-Martinuskerk
Bert Daenen | Achter het masker

Kerkdijk 2-4, 3910 Pelt
GPS 51.211111° NB 5.425730° OL

De exacte uren worden hier later medegedeeld

Dienstencentrum Pelle-Melle
Juryleden

Dorpsstraat 58, 3900 Pelt
GPS 51.213668° NB 5.423033° OL

Elke dag van 9.00 – 17.00 uur

Zwembad Dommelslag
X

Dommelslagdreef 12, 3900 Pelt
GPS 51.223868° NB 5.434979° OL

De tentoonstelling is te bezichtigen in het rest-eau-café

  • Ma-vrij 10.00 – 23.00 uur
  • Zaterdag 9.00 – 21.00 uur
  • Zondag 9.00 – 20.00 uur

Maria-Ziekenhuis
X

Maesensveld 1,  3900 Pelt
GPS 51.212408° NB 5.417018° OL

Elke dag van 9.00 tot 20.00 uur

 

CC Palethe

Jeugdlaan 2,  3900 Pelt

 

RPS Benelux Chapter 2021 Print Exhibition

 

RPS - Royal Photographic Society

Een dertigtal werken van leden van de Benelux Chapter van de Royal Photographic Society zal tentoongesteld worden in het kader van een samenwerking tussen LodM en RPS.

https://rps.org/chapters/benelux/about/

 

 

 

CC Palethe

Jeugdlaan 2,  3900 Pelt

 

Laureaten lens op de Mens 2019

 

Martin Krystýnek | Goud professionele fotografen

Martin Krystýnek MQEP

Veelvuldig bekroonde fotograaf, geboren in Poprad, Slowakije. Martin Krystynek behaalde in 2019  de titel van Master Qualified European Photographer (MQEP). Hij is voorzitter van de Association of Professional Photographers of Slovak Republic APFSR.

Hij begon in 2010 als professional te werken. In dat jaar werkte hij in Zuid-Amerika, vooral in Paraguay, waar hij de nodige ervaring opdeed. Hij werkte voor veel belangrijke mensen op het gebied van politiek, modellenwerk of showbusiness.

Na jaren in de fotografie te hebben gewerkt werd zijn naam zijn merk en verwierf hij professioneel succes en ervaring. In de afgelopen 4 jaar behaalde hij meer dan 300 internationale prijzen, gouden, zilveren en bronzen medailles en talloze eervolle vermeldingen.

Zijn foto’s zijn gepubliceerd in vele internationale fotoboeken over de hele wereld.

Tegenwoordig werkt hij ook als curator aan de meest prestigieuze, internationaal samengestelde fotosite 1x.com.

Martin werkt ook als jurylid bij internationale fotowedstrijden. Hij is jurylid van de QEP- en MQEP-kwalificaties van FEP, the Federation of European Professional Photographers, waar hij ook al jureerde bij de FEP Photographer of The Year Awards.

www.martinkrystynek.com

 

Tijs Posen | Zilver professionele fotografen

 

Lens op de Mens 2019 | Silver Professionals © Tijs PosenIn  hoofdberoep ben ik zaakvoerder van een audiovisueel bedrijf dat reportages en documentaiers produceert voor een zeer verscheiden groep klanten.  Zowel zenders als VRT, VTM, Kanaal 2, VITAYA, Vier en TVL als de bekendste productiehuizen doen beroep op mijn diensten als regisseur, reporter en cameraman.

Op de site www.pry.be kunnen een aantal producties bekeken worden.

Als liefhebber van mooie beelden fotografeer ik ruim 25 jaar dagelijks. Sinds 5 jaar ben ik als professioneel fotograaf aan het werk.

wie ben ik

Ik puur mijn werk uit. Ik wil het verhaal dat een beeld moet vertellen zo zuiver mogelijk vastleggen in de beste omstandigheden. Licht, kleur, decor, sfeer … alles moet goed zitten.
Ik doorgrond mijn onderwerp en leg op een intense manier een sfeer vast die bij het onderwerp hoort.

werkproces

Ik ben er van overtuigd dat de beste beelden de meest spontane zijn. Die die niet geforceerd worden. Daarom ga ik op een zachte manier te werk. Ik benader mijn onderwerp zonder opdringerigheid en laat het zijn eigenheid behouden.

visie

Een beeld moet zo spontaan mogelijk overkomen, geloofwaardig zijn. Dat kan wanneer licht, decor en sfeer perfect samengaan en het onderwerp optimaal tot zijn recht laten komen.

passie

Mijn passie is een beeld kneden tot het zijn vorm heeft waarvan ik weet dat het de perfecte is.

ideeën

In de fotografie doorheen de eeuwen heeft iedere periode haar eigenheid, haar eigen stijl. Alhoewel het moeilijk is er aan te ontsnappen probeer ik me niet te laten beinvloeden door de hedendaagse stijlen, modes maar een eigen consistente stijl te handhaven.  Een stijl die er gewoon is als ik mijn foto maak.

www.tijsposen.be

 

Filip Santens | Brons professionele fotografen

 

© Filip Santens

Gespecialiseerd in portret- en reportagefotogrie.
In zijn vrije tijd gepassioneerd landschaps- en natuurfotograaf.
Meervoudig gelauwerd met de titel van QEP en MQEP.

www.filipsantens.be

 

Livinus Bleyen | Goud amateurfotografen

 

Fotofestival Pelt 2019 | Goud Amateurfotografen © Livinus BleyenIk woon in Vlaanderen, het noorden van België, waar ik al minstens 25 jaar fotograaf ben.
Mijn fotografische wortels liggen in de doka maar tegenwoordig is mijn fotografie 100% digitaal.

Ik fotografeer graag sporten en bewegingen, dieren, mensen en plaatsen, landschappen… eigenlijk alles en nog wat voor mijn camera. Ik vind het ook leuk om gewijzigde afbeeldingen te maken.

Regelmatig neem ik deel aan regionale, nationale en internationale fotowedstrijden en tentoonstellingen. Mijn foto’s zijn vertoond in meer dan 50 landen, op 5 continenten.

livinusbleyen.com

 

Patje Vandebroek | Zilver amateurfotografen

 

https://www.flickr.com/photos/150930629@N08/

 

Marc Apers | Brons amateurfotografen

 

Freelance fotograaf, altijd op zoek naar typische zwart-wit onderwerpen met de nadruk op vormen en structuren, licht en donker, zon en schaduw. Onderwerpen waarbij kleur niet erg belangrijk is. Deze onderwerpen vind ik terug in het menselijke gelaat en meer in het bijzonder in de ogen, de “ziel” van de mens.
Mijn portfolio bestaat daarom voornamelijk uit zwart/wit portretten. Het maken van portretten van mensen in hun natuurlijke omgeving is het onderwerp dat mij het meest interesseert. Voor mij zijn mensen een onuitputtelijke bron van inspiratie.
Velen zeggen dat ik over een natuurlijke gave bezit om mensen op de passende wijze te benaderen en er alzo in slaag mensen te overtuigen om voor mijn lens te poseren. Een oordeel dat ik aan u overlaat, ik weet wel dat het enorm belangrijk is om altijd respect en gemeende interesse te betonen voor de geportretteerde. Ik maak daarom nooit een portret zonder eerst een klein gesprek te beginnen met de mensen die ik ontmoet. Ik stel mezelf open en eerlijk aan hen voor alsof ik een van hen ben. Een knipoogje, een kort praatje en een glimlachend gezicht zullen hen overtuigen om voor mij te poseren. Het grootste plezier echter is dat ze na afloop me soms hun hele levensverhaal vertonen. Emotie en verhaal in één beeld combineren is mijn ultieme betrachting.

Een overzicht van mijn huidig werk is te bewonderen op de fotosite 1x.com waarvoor ik ook vrijblijvend als één van de moderators fungeer.

www.marcapers.be

 

Peter Testelmans | Meest creatieve fotografie

 

Lens op de Mens 2019 | Award Creative Photography © Peter TestelmansAlleen met je hart kan je goed zien wat essentieel is …
Een danser gebruikt het volledige potentieel van zijn lichaam om een bewegend beeld te creëren dat in perfecte harmonie is met de muziek en de emoties die in zijn wezen leven. Elk gevoel visualiseren in een continue beweging om hun dans te creëren.

Het vastleggen van dit moment, dat misschien maar een fractie van een seconde bestaat, onzichtbaar voor het oog, eeuwig gemaakt in één beeld.

Dit is mijn kunst. Mijn geschenk aan jou, jouw moment, eeuwig …

museheartphotography.com

 

Glenn Vanderbeke | Beloftevolle jonge fotograaf -30 jaar

 

Lens op de Mens 2019 | Award jongere -30 © Glenn VanderbekeIk maak beelden en ik blog.
Liefst vertoef ik in de bossen en de open velden.

De woorden ‘levensgenieter’ en ‘flauwe humor’ vatten mijn persoonlijkheid goed samen, maar als ik fotografeer ben ik nooit tevreden. Ik wil altijd meer en beter.
Ik hou van fotografisch kwalitatieve beelden; mijn uitpuilende kast fotoboeken kunnen hier getuige van zijn.

Zelf maak ik ook beelden, sinds 2009. Wat begon met een kleine ‘point-and-shoot’ werd een jaar laten uitgebreid met mijn eerste spiegelreflex.
Geïnspireerd door mijn vader koos ik voor een canon EOS 1000D. Al snel evolueerde het fotograferen naar een echte obsessie.
De eerste test met mijn tele-objectief werd een echte jacht in het bos. Alles wat oren en poten had werd vastgelegd. Ik kwam thuis met een 1000-tal beelden. Uiteraard hield ik daar maar een 5-tal beelden van over. Het enthousiasme was vele stukken groter dan mijn kennis (in die tijd). De harde leerschool kon beginnen!

Na enkele jaren autodidactische bagage te hebben opgestapeld, voelde ik me klaar om mijn fotografie naar een nieuw niveau te brengen. Nieuwsgierigheid verlegt mijn grenzen. De knoop werd doorgehakt Mijn fulltime job werd voor een jaar gehalveerd en ik besloot een voltijdse dagopleiding te genieten bij Syntra West – voor mij – de perfecte leerschool. Na een jaar vol nieuwe ervaringen en kennis, stond ik met de nodige diploma’s in de hand.

Klaar om elke fotografische uitdaging aan te gaan, startte ik kort daarop mijn eigen zaak.

www.glennvanderbeke.com

 

WPC – Belgische selectie voor de World Photographic Cup 2021

 

Logo WPCIn het cafétaria van CC Palethe tonen we u de Belgische selectie voor de World Photographic Cup 2021. Deze internationale wedstrijd wordt ook de Olympische Spelen van de fotografie genoemd.

Voor de editie 2021 schreven 38 landenteams in uit 5 continenten.
Deze competitie is nu in de jureringsfase. Alle namen van de Belgische selectie vindt u hier weldra terug.

Categorie Commercial: Piroska Mihalka, Sven Van Roy, Marc Wallican
Categorie Illustration/Digital Art: Katti Borré, Carine Van Gerven, Sven Van Roy
Categorie Nature (Landscape/Wildlife): Ann Coppens, Robert Smits, Kurt Vandeweerdt
Categorie Portrait: Filip Naudts, 2Photographers (Paul Gheyle & Jürgen de Witte), Robert Biesemans
Categorie Reportage/Photojournalism: Filip Claus, Evi Polak, Filip Santens
Categorie Wedding: Robert Biesemans, Raïs De Weirdt, Evi Polak

Wij zijn heel fier te mogen aankondigen dat onze festivalvoorzitter Carine Van Gerven al voor de vierde keer in vijf jaar tijd geselecteerd werd voor Team België met een foto in de categorie Illustration/Digital Art.

www.worldphotographiccup.org

 

Openingsuren CC Palethe

Elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur
Extra zondagopeningen op 2 juni, 7 juli, 4 augustus en 1 september van 14.00 tot 17.00 uur (onder voorbehoud)
en tijdens activiteiten in het cultuurcentrum

 

 

Sint-Martinuskerk

Kerkdijk 2-4,  3900 Pelt

 

Bert Daenen | achter het masker

© Bert Daenen | Achter het maskerVoor de Tongerse fotograaf Bert Daenen was de coronacrisis een goed moment om op zoek te gaan naar de mens achter het mondmasker. Hij fotografeerde de helden van de zorg in drie Limburgse ziekenhuizen.

Met de expo “achter het masker” wil fotograaf Bert Daenen de zorgverleners een gezicht en stem geven. Hij trok naar het Jessaziekenhuis in Hasselt, het Vesaliusziekenhuis in Tongeren en het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden. Daar fotografeerde hij dokters, verpleegkundigen en ondersteunend personeel na wat wellicht de meest intense periode van hun loopbaan zal geweest zijn.
 
Wij stellen een selectie tentoon uit de foto’s die gedurende de zomer van 2020 te bezichtigen waren in het Refugiehuis in Hasselt.

 

 

Openingsuren Sint-Martinuskerk

Nog te bepalen

 

 

Dienstencentrum Pelle Melle | Rusthuis Immaculata

Dorpsstraat 58,  3900 Pelt

 

De jury | Johan Brouwers, voorzitter (BEL)

Ik hou ervan het beeld van mensen vast te leggen zoals ze zich spontaan voordoen. Geen bewuste of gevraagde poses. Momentopnames waarbij hun blik, hun houding vaak veel vertelt over wat zij denken, ook over mij.

 

De jury | Andy Hens (BEL/DEU)

De diepe aard van de mens met foto’s zichtbaar maken, dat is de hoogste kunst van de fotografie.

Meestal kijkt men gewoon náár een foto. Zelden kijkt men erin.

https://www.europeanphotographers.eu/members/andy-j-j-hens/

 

De jury | Jim Lowe (GBR)

Jim is al veertig jaar beroepsfotograaf. Hij werkte voor het Ministerie van Defensie van het Verenigd Koninkrijk en de Portsmouth Polytechnic & Westinghouse Brake and Signal Company. De meeste foto’s maakt hij nu digitaal, maar hij maakt ook opdrachten in close-up- en macrofotografie met behulp grootformaatcamera’s. Hij staat bekend voor zijn zwart-wit landschappen, gemaakt op traditionele film, handgeprint op tentoonstellingskwaliteit. Deze werken werden gekocht door verzamelaars uit Japan, India, Zuid-Afrika, Canada, Ierland, maar ook uit de UK zelf en de rest van Europa. Zijn werk werd tentoongesteld in London, Moskou, Bath, Wiltshire en Cornwall.

Naast zijn hogergenoemde activiteiten als fotograaf was Jim van 2009 tot 2018 docent aan de Falmouth University in Cornwall, afdeling Marine en Natural History Photography.

Jim Lowe was vice voorzitter van de FEP – Federation of European Photographers van 2000 tot 2010. Momenteel is hij voorzitter van de FEP Qualifications. Hij behoorde tot de eerste Europese professionele fotografen die het FEP-QEP kwaliteitslabel behaalden in architectuur. Van de 45 Britse fotografen die deze kwalificatie hebben behaald, is hij de enige gekwalificeerde en praktiserende architectuurfotograaf.

www.jimlowe.co.uk/frontpage2.htm

 

De jury | Carol Olerud (AUS/NLD)

Carol behaalde haar Associate-onderscheiding bij de Royal Photographic Society (RPS) in 2018 in het conceptuele en hedendaagse genre.

Sinds juni 2020 is zij medeorganisator van het Benelux Chapter van de RPS. Carol leidt elke drie weken de succesvolle Study Group Zoom-sessies.

Carol is geboren in Australië en woont in Nederland. Ze is een actief lid van vele fotografiegroepen. Zij is de Nederlandse coördinator van de Nationale Groep Documentaire Fotografie in de Fotobond, met 38 leden uit het hele land.

Carol is ook de coördinator van het fotocollectief Visie+, een regionale groep. Daarnaast is ze voorzitter van de plaatselijke fotoclub Fotowerkgroep De Verbeelding en is ze ook lid van LeVeL 5, een kleine groep amateurfotografen.

Carol heeft ervaring met het jureren van foto’s op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Ze was onder meer jurylid in het Holland International Image Circuit van 2020 en op verschillende thema-wedstrijden, o.a. ‘Abstract’, Straatfotografie en andere series van werk.

Voor de jaarlijkse tentoonstellingen van leden van de Benelux Chapter 2019 en 2020 was Carol een van de juryleden voor de selectie van de beste foto’s.

Carol neemt deel aan masterclasses en workshops en heeft een goede algemene kennis van fotografie in alle aspecten en genres. Ze neemt deel aan wedstrijden en tentoonstellingen en is momenteel kandidaat BMK (Bonds Meester Klasse van de Fotobond).

 

De jury | Jos Verhoogen (BEL)

Als ik één constante moet zoeken, dan is het de mens zelf. Die krijgt een centrale plek in de overgrote meerderheid van de foto’s die ik neem. Of het nu een bekende artiest is of een moeder in spe, het blijft altijd een uitdaging om de juiste connectie te vinden. Een vertrouwensband die het toelaat sterke beelden te maken. Beelden die verder gaan dan louter de juiste belichting of de perfecte scherpte.

www.verhoogen.be

 

Openingsuren Pelle Melle

Elke dag van 9.00 tot 17.00 uur

 

 

Zwembad Dommelslag

Dommelslagdreef 12,  3900 Pelt

 

In voorbereiding

 

 

Openingsuren rest-eau-café zwembad Dommelslag

De tentoonstelling is te bezichtigen in het rest-eau-café
Ma-vrij 10 – 23 uur
Zaterdag 9 – 21 uur
Zondag 9 – 20 uur

 

 

Mariaziekenhuis

Maesensveld 1,  3900 Pelt

 

In voorbereiding

 

Openingsuren Maria-Ziekenhuis

Elke dag van 9.00 tot 20.00