AWARDS
Alle voor de tentoonstelling geselecteerde foto’s dingen mee naar deze awards
Reeks amateurfotografen:
- Goud
- Zilver
- Brons
- Eervolle vermelding
Reeks professionele fotografen:
- Goud
- Zilver
- Brons
- Eervolle vermelding
Speciale awards
- Award voor de meest beloftevolle jonge fotograaf jonger dan 30 jaar (geboren 1994 of erna)
- Award voor de foto die het sub-thema ‘de menselijke kwetsbaarheid’ op de meest treffende wijze weergeeft.
- Award voor de meest creatieve foto
De winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen awards in beide categorieën en van de speciale awards worden uitgenodigd om 5 foto’s en een beknopte CV in te sturen voor een speciale gasttentoonstelling tijdens de volgende editie van Lens op de Mens.
DE JURY
Juryvoorzitter 2025
Johan Brouwers
Qualified European Photographer – QEP
Was ook al juryvoorzitter van alle eerdere edities van Lens op de Mens in 2017, 2019, 2021 en 2023. Jureerde voor talrijke internationale fotowedstrijden in o.a. België, Ierland, Italië en Zweden.
Bestuurslid van beroepsfotografen.be. Voorzitter van EP-jury (European Photographer), een basiskwalificatie voor fotografen, toegekend door de FEP – Federation of European Professional Photographers.
Voorzitter van de FEP Awards Competition sinds editie 2019.
Juryleden 2023 – Deze lijst zal weldra geactualiseerd worden met de namen voor editie 2025
Caroline Alida
Caroline Alida (BEL) was een van de gastfotografen van Lens op de Mens 2019. Haar werk was te bewonderen in het Maria-Ziekenhuis Noorderlicht.
De projecten van Caroline Alida zijn allemaal thematisch uitgewerkt en het resultaat van jarenlang werk. Haar interesse gaat vnl uit naar human interest fotografie van mensen aan de rand van de maatschappij, waarbij zij de innerlijke wereld van de kwetsbare mens blootlegt. Haar belangrijkste thema-projecten zijn in boekvorm uitgegeven: Bori/Healers of the Soul (Niger) – tentoongesteld in FOMU 2010 -, en Hearing Songs in Pine Trees (Oost-Siberië). Haar werk is een mix van zowel analoge als digitale fotografie.
Enkele jaren geleden was zij geselecteerd door LensCulture om deel te nemen aan een uitgebreide Masterclass Visual StoryTelling.
Zjuul Devens
Beeldend kunstenaar, fotograaf, cineast, Meester in de Beeldende Kunst en Fotografie uit Pelt.
Als beroepsfotograaf was hij een duiveltje-doet-al. Nu is hij vooral met het thema vergankelijkheid bezig. Dode halve vergane insecten geeft hij graag een ‘nieuw leven’.
Fotografie en kunst zijn voor hem een deel van zijn leven.
Andy Hens
MQEP – Master Qualified European Photographer.
Belgische fotograaf die in Duitsland woont en werkt. Ervaren jurylid voor de QEP- en Master QEP-kwalificaties van de Federation of European Professional Photographers.
Docent fotografie aan de Handwerkskammer in Dortmund. Ervaren cgi-kunstenaar (cumputer-generated imagery).
Carla Kogelman
Carla Kogelman (NLD) was een van onze gastfotografen van Lens op de Mens 2019 (foto Sonja Liebhart). Haar serie HET BAD werd tentoongesteld in het cafetaria van het toenmalige zwembad Dommelslag. De serie bestaat uit een aantal foto’s gemaakt in de laatste maanden van het sportfondsenbad Amersfoort.
Carla Kogelman (1961) werkte 25 jaar in de theaterindustrie. In 2008 gooide ze het roer om en ging naar de Fotoacademie Amsterdam, waar ze afstudeerde met als specialisatie documentaire / journalistiek / portret.
Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven. Poëtisch, tijdloos en herkenbaar. Dichtbij en puur. Ze is gefascineerd door de eigenzinnige leefwereld van kinderen en de backstage wereld van theater, film en sport.
In opdracht werkt Kogelman voor magazines en kranten, geeft masterclasses en workshops in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt ze aan haar eigen projecten. In november 2018 is haar boek uitgekomen I AM WALDVIERTEL .
Carla Kogelmans signatuur is onmiskenbaar: ze vangt het dagelijks leven van kinderen op een natuurlijke maar toch indringende manier. Haar kracht ligt in lange termijn projecten. Door steeds terug te komen bij dezelfde gezinnen, krijgt ze een goed inzicht in hun persoonlijke sfeer en de mogelijkheid om ongedwongen speciale momenten te pakken. Met haar project ICH BIN WALDVIERTEL waarin ze de twee Oostenrijkse zusjes Hannah & Alena volgt, won ze twee keer (2014 en 2018) de eerste prijs bij World Press Photo, respectievelijk in de categorieën observed portraits en long term project.
Een uitgebreid overzicht van al haar tentoonstellingen, publicaties en gewonnen prijzen vind je op haar website www.carlakogelman.nl
Jim Lowe (UK), MA, FBIPP
QEP – Qualified European Photographer
FEP (Federation of European Photographers) Qualifications Chairman
FEP Young Photographer Award Chairman
Fotografische specialiteiten: Architectuur, Commercieel, Landschap, Zwart-Wit
Jim is al vele jaren professioneel fotograaf. Nadat hij was afgestudeerd aan het Swansea College of Art, was hij werkzaam als bedrijfsfotograaf bij het Ministerie van Defensie in Londen, werkte vervolgens zes jaar op de fotografische afdeling van de Portsmouth Polytechnic en werd er afdelingshoofd. Daarna ging hij aan de de Westinghouse Brake and Signal engineering company, onderdeel van de Hawker Siddeley Engineering Corporation, als hoofdfotograaf, wat opdrachten in Hong Kong, Zimbabwe en Amerika inhield.
In 1985 begon hij samen met zijn vrouw Sue zijn eigen bedrijf in commerciële/reclamefotografie. De laatste 25 jaar heeft hij zich gespecialiseerd in architectuurfotografie en werd hij een erkend expert in architectuurfotografie. Photographers Institute Press, een Engelse uitgeverij, gaf hem de opdracht een boek te schrijven Architectural Photography, Inside & Out, dat binnen 3 jaar wereldwijd uitverkocht was.
Jim is ook bekend voor zijn grote analoge zwart-wit landschappen waarvoor hij traditionele film gebruikt en die hij met de hand afdrukt op tentoonstellingskwaliteit. Deze werden aangekocht door verzamelaars tot in Japan, India, Zuid-Afrika, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Jim heeft tentoonstellingen gehad van zijn zwart-wit landschappen en architectuurfotografie in heel Europa, Londen, Moskou, Bath, Wiltshire en Cornwall. Het merendeel van zijn foto’s wordt nu vastgelegd met behulp van digitale technologie.
Van 2007 tot 2018 was Jim, naast zijn andere activiteiten, hoofddocent aan de Falmouth University in Cornwall voor de Marine and Natural History Photography Course en in september 2012 werd hij hoofd van de cursus. Tijdens zijn docentschap aan de Falmouth University behaalde hij een Master’s Degree in Education and Creative Academic Practice en werd hij Senior Fellow van de Britse Higher Education Academy. Momenteel is hij ook online docent Architecturale Fotografie voor het Britse bedrijf Learning with Experts en heeft hij wereldwijd lesgegeven aan studenten.
Jim was voorzitter van het British Institute of Professional Photography – BIPP (1999/2000) en enkele jaren directeur. Hij was vicevoorzitter van de FEP – Federation of European Photographers van 2000 tot 2010. Hij jureert al 24 jaar voor de FEP en is momenteel voorzitter van de FEP Qualifications Jury en voorzitter van de FEP Young Photographer Award. Hij heeft ook gefungeerd als jurylid voor vele Europese fotografische organisaties en wedstrijden.
Carol Olerud, FRPS
Carol Olerud, FRPS, is een in Australië geboren Nederlandse vrouw die nu in Nederland woont. Ze is getrouwd met een Zweed en heeft drie volwassen kinderen.
Fotografie is haar hobby sinds haar twaalfde, toen ze haar eerste eigen camera kreeg. Het is uit de hand gelopen hobby geworden. Ze is lid van veel groepen waar mensen elkaar ontmoeten en over hun foto’s praten.
Carol is sinds 2021 Fellow van de RPS (Royal Photographic Society). Eerder had ze in 2018 haar Associate Distinction behaald. Sinds 2020 is zij organisator van het Benelux Chapter. Leden en Vrienden van het Chapter komen samen om te werken aan het behalen van hun onderscheidingen en ze houden workshops en andere evenementen.
Carol’s belangrijkste focus is documentaire/hedendaagse fotografie. Ze maakt graag foto’s van mensen in elke situatie. Storytelling en straatfotografie zijn hoofdthema’s voor haar. Het beslissende moment – het vastleggen van iets dat in een keer gebeurt. De camera altijd in de aanslag!
Bij de Koninklijke Nederlandse Fotobond is Carol coördinator van de Landelijke Groep Documentaire Fotografie die minstens vier keer per jaar bijeenkomt met mensen uit heel Nederland. Ze presenteren hun afgedrukte foto’s en discussiëren met elkaar. Ook maken ze samen boeken en houden ze exposities wanneer ze kunnen. De groep gaat ook graag één keer per jaar op fotoreis naar een willekeurige stad in Europa.
Op een meer lokaal niveau is Carol voorzitter van een fotografencollectief, Visie+, en haar eigen fotografiegroep heet De Verbeelding. Zij komen elke twee weken bij elkaar.
Meer van Carol’s foto’s kunt u bekijken op haar website: www.carololerud.com
Ze is actief op Instagram, Facebook en Flickr.
www.rps.org | https://rps.org/chapters/benelux/ | www.fotobond.nl
Tentoonstelling van werken van de juryleden
Onze juryleden zijn allen zelf ook fotografen. Wij stellen een vijftal werken van ieder van hen tentoon in een aparte gasttentoonstelling. Deze tentoonstelling zal te zien zijn langsheen het nieuwe wandelpad tussen de Oude Markt en de Lod Lavkistraat.
Meer hierover op de pagina gasttentoonstellingen 2025.
Grote dank aan onze juryleden voor hun enorme inzet om zoveel foto’s te bekijken en te beoordelen.
Mede dankzij hen kunnen we de artistieke kwaliteit van ons festival hooghouden.