Coronatentoonstellingen

Foto's van Lens op de Mens sieren het straatbeeld

COVID-19

Voorjaar 2020, het coronavirus COVID-19 slaat wereldwijd hard toe. De meest hallucinante beelden bereiken ons eerst vanuit China, maar daarna ook vanuit Italië en de rest van de wereld. Vakantiegangers brachten het virus mee naar huis vanuit de skigebieden. Ons land gaat op zijn beurt in een soort van lock-down. Het openbare leven valt grotendeels stil. Culturele en sportevenementen worden voor lange tijd afgelast. De zorgverlening gaat in overdrive.
Het huis verlaten kan alleen nog voor essentiële verplaatsingen zoals bezoek aan de dokter, apotheker of de aankoop van voeding. Gelukkig wordt wandelen in eigen buurt nog toegestaan, zij het met in acht neming van een veilige 1,5 meter afstand van mekaar. Ook fietsen wordt aangemoedigd want bewegen blijft belangrijk.

 

​Fotografen nemen een schitterend initiatief, de coronatentoonstelling

 

Iedereen moet dus ‘in zijn eigen kot’ blijven, zoals een minister het uitdrukte. Fotografen zitten werkloos thuis. Maar het zijn creatieve geesten en al vlug duiken de eerste foto-initiatieven op. Ook de deelnemers aan Lens op de Mens zitten niet stil. Glenn Vandebeke, winnaar in 2019 van de award bij de jonge fotografen, stelt zijn foto’s van Lens op de Mens tentoon in zijn tuin aan de rand van de straat en deelt dit via de sociale media. De #coronatentoonstelling of #coronawandeling is geboren.

Al vlug volgen vele collega’s zijn voorbeeld en sieren hun foto’s van Lens op de Mens de afsluitingen rond hun huizen. Kattoo Hillewaere, Katty Borré, Evi Polak, Yves Nevensen, Bert Daenen, Filip Santens en Pascale Vandewalle waren bij de eersten om mee op de kar te springen. Allemaal doen ze langs deze weg een oproep om hun voorbeeld te volgen en uw foto’s van Lens op de Mens en/of andere werken tentoon te stellen voor de talrijke wandelaars uit uw buurt.

 

Storymap van alle deelnemende fotografen

 

Kattoo Hillewaere begon met een storymap te maken van alle fotografen die meedoen. Zo worden al deze kleine initiatieven gebundeld en kan er een groter verhaal mee gemaakt worden. Ook jij kan jouw tentoonstelling aanmelden bij Kattoo. Het enige wat zij nodig heeft is een foto of een filmpje van het project, het juiste adres en een klein tekstje erbij. Je kan de storymap bekijken op kattoo.be/coronafotografie/. Daar vind je ook een link om Kattoo te contacteren.

Alvast bedankt om dit initiatief na te volgen.

Tot volgend jaar in Pelt.

 

​Ook in 2022 blijven er foto’s van Lens op de Mens buiten Pelt in het straatbeeld zichtbaar

 

Bart Boodts' foto's van Lens op de Mens 2021

Bart Boodts, een vaste deelnemer aan Lens op de Mens bij de professionals, stelde zijn inzending van 2021 tentoon op de omheining van zijn woning.

Passanten kunnen even stilstaan bij zijn beelden van LeratoAn & Sheela, en Bart zelf in gekste doen.

https://www.facebook.com/bart.boodts