Hoe kan ik mijn foto's uploaden?

In deze HANDLEIDING wordt je stap voor stap begeleid bij het insturen van je foto’s en hoe je jezelf eerst moet registreren op de website.

Moet ik mij (opnieuw) registreren om foto's in te sturen?

Iedereen die foto’s wil insturen voor Lens op de Mens 2025 moet zich eerst registreren. Ben je al geregistreerd bij de vorige editie in 2023 dan kan je gewoon inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord van 2023. Best even je gegevens van je account controleren en indien nodig updaten.
De registraties van edities vóór 2023 zijn niet meer geldig omdat we vanaf editie 2023 met een nieuwe uploadmodule in de competitiesoftware gestart zijn.

Welke naam moet ik aan mijn fotobestanden geven?

Een bestandsnaam wordt gevormd door:

Familienaam van de fotograaf_Voornaam_volgnummer

Bijvoorbeeld:  Vanpelt_Jan_01

De bestandsnaam van de foto’s mag uit maximum 32 karakters bestaan en mag geen speciale karakters bevatten met accenten, trema’s, umlaut, punten, tildes, enz. en dus ook geen niet-Latijnse karakters. Enkel a-z en 1-9. Hoofdletters in de naam zijn toegelaten.

Gelieve deze richtlijn aub heel nauwgezet te volgen anders krijgt u een melding dat het uploaden niet gelukt is.

Welke resolutie moeten mijn fotobestanden hebben?

Alle geselecteerde foto’s worden afgedrukt op een vierkant buitenformaat van 60 x 60 cm met een witte achtergrond. De foto’s zelf worden 50 cm breed of hoog afgedrukt op hun langste zijde. Dit kan dus vierkant zijn of rechthoekig in de hoogte of de breedte, al naargelang de opnamestand van de foto. De ideale resolutie van een foto is dus 5906 pixels op de langste zijde voor een afdruk van 50 cm op 300 dpi. Dit is de reglementair voorgeschreven resolutie. In de praktijk kunnen we foto’s aanvaarden van minimum 4000 pixels op de langste zijde. Dit laat ons toe om een voldoende afdrukkwaliteit te garanderen en het laat de jury toe om details van de foto’s te bekijken zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Wat betekenen de 100 MP maximale pixelomvang?

Het totaal aantal pixels in een fotobestand mag niet groter zijn dan 100 Megapixels (100 MP, 100 miljoen pixels) anders wordt deze door het systeem niet aanvaard. Het aantal pixels waaruit een foto opgebouwd is kan men berekenen door de pixels van de langste zijde te vermenigvuldigen met de pixels van de kortste zijde. Als dit meer dan 100.000.000 pixels (100 MP) zijn dan wordt de foto door de upload-software niet aanvaard. Sommige hedendaagse professionele middenformaatcamera’s (Hasselblad X2D 100C, Fujifilm GFX 100S, enz.) hebben een sensorresolutie van meer dan 100 MP, maar ook in de postproductie kan het aantal pixels van een foto tot over de 100.000.000 opgedreven worden. Dit kan een van de redenen zijn waarom er problemen optreden bij het uploaden van uw foto’s.

Hoeveel foto's mag ik insturen?

Een fotograaf mag maximum 10 foto’s insturen.

Hoeveel kost het om foto's in te sturen?

Deelnemen aan de Lens op de Mens-selectie kost 20 euro per ingezonden foto.
De vraag tot betaling gebeurt automatisch via het on-line betaalsysteem STRIPE na het uploaden van uw foto’s.
Het betaalsysteem aanvaardt uitsluitend kredietkaarten (Visa, Mastercard,..).
Als de betaling afgerond is dan krijgt u van Stripe per e-mail een betalingsbevestiging. Dit is tevens de bevestiging dat uw upload van foto’s geslaagd is.

Ik heb geen kredietkaart. Kan ik op een andere wijze betalen?

Het betaalsysteem aanvaardt uitsluitend kredietkaarten (Visa, Mastercard…).
Wie geen kredietkaart heeft kan uitzonderlijk betalen via overschrijving van 20 euro per ingezonden foto op rekening
BE20 7360 7262 3156 van LODM vzw met als mededeling: Voornaam Naam + aantal foto’s
Gelieve ons hiervan op de hoogte te brengen door een e-mail te sturen naar contest@fotofestivalpelt.be
Uw inzending zal vervolgens door de juryvoorzitter manueel gevalideerd worden. Als er daarna toch nog een openstaand saldo getoond wordt op de website dan kan u dit gewoon negeren, tenzij u natuurlijk extra foto’s toevoegde na de eerste betaling.

Wordt er btw aangerekend?

vzw Lens op de Mens geniet van de bijzondere btw-vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen. De aangerekende € 20 per foto zijn dus vrij van btw.

Beroepsfotografen die een factuur wensen kunnen deze per e-mail aanvragen op het secretariaat mits opgave van hun bedrijfsnaam, adres en btw-nummer info@fotofestivalpelt.be

Ik heb geen bevestiging gekregen of mijn upload geslaagd is. Klopt dat?

Zolang je inzending niet in orde is kan je ook geen betaling uitvoeren. Als je betaling geslaagd is krijg je hiervan een bevestiging toegestuurd. Dit is dus ook het bewijs dat je inzending geslaagd is.

Als ik meerdere foto's indien moeten die dan een reeks vormen?

Je mag zowel individuele foto’s als samenhangende reeksen insturen.

Alle foto’s worden individueel gejureerd en niet als reeks. Het kan dus gebeuren dat een of meerdere foto’s uit een reeks niet geselecteerd worden door de jury.
We proberen bij het samenstellen van de tentoonstelling rekening te houden met foto’s die duidelijk een reeks vormen.
De curator van de tentoonstelling bepaalt welke foto’s waar komen te hangen. De curator heeft misschien een andere visie dan de fotografen en kan foto’s die voor de fotograaf samen horen soms op verschillenden plaatsen in de tentoonstelling integreren. Soms is de samenhang tussen de foto’s dan ook niet echt duidelijk en komen ze apart beter tot hun recht tussen foto’s die qua onderwerp, kleur, thema, enz. bijeengezet worden door de curator.​

Mogen de beelden ook vierkant zijn?

De beelden mogen eender welke verhouding hebben, vierkant kan dus ook.

Mogen er teksten, logo's of witte of gekleurde randen voorkomen op de foto's?

Foto’s met teksten die niet door de fotograaf toegevoegd zijn en een essentieel onderdeel uitmaken van de oorspronkelijke opname zijn uiteraard wel toegelaten. We laten geen achteraf toegevoegde teksten zoals namen of logo’s van de fotograaf toe om de anonimiteit van de beelden te verzekeren bij het jureren. Ook laten we geen digitaal toegevoegde randen rond de foto’s toe omdat we streven naar een eenvormige lay-out voor alle tentoongestelde foto’s.

Worden foto's die gemaakt zijn met AI toegelaten tot de wedstrijd?

‘Foto’s’ die geheel gegenereerd zijn met behulp van AI-Artificiële Intelligentie (Chat GPT, DALL.E by Open AI, Midjourney en dergelijke) worden niet toegelaten tot de wedstrijd.

Samengestelde of digitaal gemanipuleerde beelden (bewerkt met Photoshop of vergelijkbare beeldbewerkingsprogramma’s) zijn toegelaten op voorwaarde dat alle elementen die de essentie van de uiteindelijke foto vormen (de mens in beeld) door de fotograaf zelf zijn gefotografeerd en geen volledig digitaal gegenereerde afbeeldingen zijn. Niet-originele beeldelementen mogen slechts minimaal bijdragen aan het totale beeld.

Als de wedstrijdvoorzitter of een jurylid twijfels heeft over het auteurschap van de samenstellende afbeeldingen dan behoudt Lens op de Mens vzw zich het recht voor om de originele bestanden op te vragen en te onderzoeken die zijn gebruikt om de uiteindelijke afbeelding te maken.

Mijn originele onbewerkte bestanden werden opgevraagd maar ik ben ze verloren na een crash van mijn harde schijf. Wat kan ik doen?

Aan de auteurs van alle foto’s die mogelijk in aanmerking komen voor een award (met een ruime marge om eventuele diskwalificaties op te vangen) kan de juryvoorzitter vragen om de originele ruwe bestanden in te sturen die gebruikt werden om het ingezonden beeld samen te stellen. Een valideringscommissie neemt samen met de voorzitter van de jury de uiteindelijke beslissing over het al of niet aanvaarden van de betreffende foto’s.

Fotografen moeten ervoor zorgen dat wanneer ze foto’s uploaden voor Lens op de Mens, de originele onbewerkte bestanden waarmee hun inzendingen gemaakt of samengesteld zijn beschikbaar zijn en worden bewaard op een veilige plaats die altijd en overal voor hen toegankelijk is. Excuses zoals, bijvoorbeeld, verloren bestanden door beschadigde opslagmedia of ‘bestanden niet beschikbaar door verblijf in het buitenland’ worden niet aanvaard en de betreffende foto’s riskeren gediskwalificeerd te worden. Het is uitsluitend de verantwoordelijkheid van de fotograaf dat de originele bestanden te allen tijde beschikbaar zijn wanneer daarom wordt gevraagd.

Hoe vind ik mijn foto's terug?

In de e-mail die je eerder toegestuurd kreeg ivm welke van jou foto’s geselecteerd werden vind je het A(mateur)nummer of P(rofessioneel)-nummer van je foto’s.
Via de lijsten hieronder kan je opzoeken op welke POI – Point of Interest jouw foto’s tentoongesteld worden. De locatie van de POI’s staat aangeduid op het routeplan.

Locatielijst Amateurfotografen
Locatielijst Beroepsfotografen

Wat betekent het sub-thema 'de kwetsbare mens'

Het hoofdthema van Lens op de Mens is uiteraard ‘de mens’ in alle betekenissen van het woord. Het sub-thema voor editie 2025 is ‘de kwetsbare mens’.

Menselijke kwetsbaarheid verwijst naar de inherente gevoeligheid en blootstelling van mensen aan fysieke, emotionele, psychologische, sociale en economische risico’s en bedreigingen. Deze kwetsbaarheid kan voortkomen uit verschillende factoren, zoals biologische eigenschappen, persoonlijke ervaringen, omgevingsinvloeden, maatschappelijke structuren en economische omstandigheden. Hier zijn enkele aspecten van menselijke kwetsbaarheid:

  1. Fysieke kwetsbaarheid: Dit omvat de lichamelijke beperkingen en gevoeligheden die mensen kunnen hebben, zoals ziektes, handicaps of ouderdom, waardoor ze vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen en lichamelijke schade.
  2. Emotionele en psychologische kwetsbaarheid: Dit verwijst naar de mentale en emotionele gevoeligheid van mensen, bijvoorbeeld door trauma, stress, angst, depressie of andere psychische aandoeningen die hun welzijn en functioneren kunnen beïnvloeden.
  3. Sociale kwetsbaarheid: Mensen kunnen kwetsbaar zijn in sociale contexten door een gebrek aan sociale steun, isolatie, discriminatie of uitsluiting, wat hun vermogen om effectief te functioneren in de samenleving kan ondermijnen.
  4. Economische kwetsbaarheid: Dit betreft de financiële instabiliteit en onzekerheid waarmee mensen te maken kunnen krijgen, zoals werkloosheid, armoede, schulden of gebrek aan toegang tot basisvoorzieningen, wat hun levenskwaliteit en mogelijkheden kan beperken.
  5. Culturele kwetsbaarheid: Mensen kunnen ook kwetsbaar zijn door culturele factoren, zoals het behoren tot een minderheidsgroep, culturele assimilatie, verlies van culturele identiteit of conflicten tussen culturele waarden en normen.
  6. Milieu- en contextuele kwetsbaarheid: Dit omvat de gevoeligheid van mensen voor omgevingsfactoren zoals natuurrampen, klimaatverandering, vervuiling of onveilige woonomstandigheden die hun veiligheid en gezondheid bedreigen.

Menselijke kwetsbaarheid benadrukt het belang van bescherming, ondersteuning en veerkracht om deze risico’s en bedreigingen aan te pakken en te minimaliseren, en om het welzijn en de waardigheid van individuen te waarborgen.

Een bijzondere ‘Sub-thema-award’ zal uitgereikt worden voor de foto die de kwetsbaarheid van de mens het meest treffend weergeeft.

Wat gebeurt er met de foto’s achteraf?

De foto’s kunnen na de tentoonstelling tussen 3 en 31 oktober tijdens de bureau-uren opgehaald worden in CC Palethe of op zaterdag in de Bibliotheek in hetzelfde gebouw. Niet afgehaalde foto’s worden eigendom van de organisatie. Een garantie over de staat van de foto’s kan er niet geboden worden. Een selectie van een aantal foto’s kan nadien nog gebruikt worden voor tentoonstellingen in samenwerking festivalpartners. Gelieve vooraf uw komst te melden op info@fotofestivalpelt.be. Uw foto’s zullen dan klaarliggen op de vermelde locaties.

Moet ik een filmpje insturen bij mijn foto's

Neen, het is helemaal niet verplicht om een filmpje in te sturen. We bieden de deelnemende fotografen deze extra kans aan om zichzelf en hun werk op een eigentijdse manier onder de aandacht te brengen.

Aan welke technische vereisten moet een filmpje voldoen?

Je kan met een gewone smartphone een al goed filmpje maken. De video’s moeten geschikt zijn voor het uploaden naar YouTube.

YouTube beveelt het volgende aan:

  • bestandsextensie: MP4
  • horizontaal formaat 16:9 (1920x1080px voor HD)
  • video codec: H.264
  • audio codec: AAC-LC.

De ingestuurde video’s moeten een voldoende hoge beeld- en geluidskwaliteit hebben en mogen een maximum duur 120 seconden hebben.
Er mag geen muziek hoorbaar zijn of toegevoegd worden in de filmpjes.
De bestandsnaam van de video moet zijn Voornaam_Naam_fotovolgnummer.extensie (mp4).
Voorbeeld: Jan_Vanpelt_A328.mp4  of  Mia_Leenders_P182.mp4
Het fotovolgnummer is het nummer dat op de toegestuurde voorbeeldfoto rechts onderaan staat gevormd uit een A+nummer voor een foto uit de amateurcategorie of P+nummer voor een foto uit de professionele categorie.
Als de video een reeks foto’s beschrijft dan is het voldoende om het laagste volgnummer te vermelden in de bestandsnaam.

Hoe kunnen de bezoekers van Lens op de Mens de filmpjes bekijken?

Op iedere foto waar een filmpje bij hoort wordt een QR-code afgedrukt. Door deze code te scannen met een smartphone of tablet wordt de bezoeker doorgelinkt naar Youtube en zo kan hij/zij het filmpje bekijken.

Waarom een fotofestival in Pelt?

Een fotofestival kan Pelt een identiteit geven ver buiten de gemeentegrenzen. Fotografie is een zeer toegankelijke kunstvorm waar ontzettend veel mensen mee bezig zijn. Een beeld kan ontroeren, kan raken. Bovendien laten de huidige printtechnieken (betaalbaar) een buitententoonstelling toe. In Frankrijk zagen we in het stadje Bourbon-Lancy een initiatief dat er al vele jaren stand houdt en het dorp ook internationaal op de kaart zette.

CC Palethe heeft anderzijds met het fotografiecircuit, de huisfotografen en regelmatige fototentoonstellingen een grote voeling met het medium fotografie. Een fotofestival is daarom een logisch vervolg.

Wat houdt het fotofestival in?

Meer dan 800 beelden in het straatbeeld van Pelt dat is wat het festival beoogt. Tegen muren, in parkjes op zuilen zullen op een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zoals CC Palethe, Pelle Melle en de kerk zullen fototentoonstellingen getoond worden. De foto’s worden op dibondpanelen van 60 x 60 cm geprint.

Het thema van de tentoonstelling is Lens op de Mens. Het toont het motto van het beleid dat in Pelt ieder mens aan bod komt.

CC Palethe heeft anderzijds met het fotografiecircuit, de huisfotografen en regelmatige fototentoonstellingen een grote voeling met het medium fotografie. Een fotofestival is daarom een logisch vervolg.

Tot wie richt het fotofestival zich?

Deelnemers: de goede amateur- en professionele fotograaf kan inschrijven voor de tentoonstelling. Een internationale jury zal de ingezonden foto’s beoordelen en selecteren. De geselecteerde foto’s worden door de organisatie geprint en in het straatbeeld gehangen. Er zijn tevens awards te winnen. De prijzen zullen vooral symbolische prijzen zijn, eerder dan geldelijke verloningen.

Bezoekers: iedereen die interesse heeft in het beeld is welkom. Ook voor de kinderen zullen er hier en daar foto-uitdagingen staan.

Wat heb ik er als inwoner van Pelt aan?

De tentoonstelling zal het nodige leven in het centrum brengen. Ook als Peltenaar ben je welkom om de wandeling te maken. Vele Peltenaren zullen zich ermee identificeren zeker als Pelt gelinkt zal worden aan de fotografie net zoals Watou aan de poëzie. Het festival moet de Peltenaar fier maken. Het is iets speciaal dat enkel in Pelt te vinden is. Een positief gebeuren.

Peltenaren met een passie voor fotografie zullen kunnen groeien in hun kunnen door het aanbod van goede fotografie. Het aanbod aan workshops dat er rond zal groeien zal nieuwe ontwikkelingskansen bieden.

Hoe worden de mensen van Pelt bij het initiatief betrokken?

Peltenaren kunnen actief meewerken aan het initiatief. Vrijwilligerswerk kan op vele terreinen: sorteren en ophangen van de foto’s, terug afhalen en reinigen van de foto’s, inrichten en onderhouden van bepaalde lokalen, toezicht bij de binnententoonstellingen, hulp bij de openingsceremonie, enz. Verder zijn er mensen nodig die helpen met de digitale promotie en het vertalen. Ook voor het onthaal van buitenlandse fotografen kunnen we hulp gebruiken.

Kan ik zelf ook meewerken aan de organisatie? Wat met mijn suggesties?

Hulp van vrijwilligers is zeker welkom. Via het contactformulier op deze site kan je je aanmelden als vrijwillger info@fotofestivalpelt.be

Zijn er sponsors?

Er zijn sponsors en partners. We werken oa samen met 2 nationale verenigingen van beroepsfotografen (beroepsfotografen.be en Studio) en ook BREEDBEELD, het platform voor iedereen in Vlaanderen die in zijn vrije tijd met fotografie, film en mediakunst bezig is, staat achter het initiatief. Verder is er de steun van de Vlaamse Overheid en zijn we nog op zoek naar extra sponsors.

LodM 2023 | Route | Gemeentehuis