Meer dan 1000 foto's in het straatbeeld van PELT

4de editie Lens op de Mens van 4 juni tot 1 oktober 2023

Hoe het begon

De afgelopen jaren speelde fotografie een steeds belangrijkere rol binnen cultuurcentrum Palethe in Pelt. Met huisfotografen, het maandelijkse fotografiecircuit en jaarlijks meerdere tentoonstellingen rond diverse thema’s bouwde Palethe al een mooie traditie op.

 

Onze inspiratiebron

 

In 2014 bezocht Carine Van Gerven als fotograaf het internationaal fotofestival L’Eté des Portraits in Bourbon-Lancy, een klein dorpje in de Franse Bourgognestreek. Dit fotofestival dat voor het eerst georganiseerd werd in 2004 heeft sindsdien een stevige internationale reputatie opgebouwd. Meer dan 300 fotografen tonen er om de twee jaar hun portretfoto’s in de middeleeuwse straten van het dorpje. Carine was zó onder de indruk van dit schitterende evenement dat ze dacht ‘Dit moet in (Over)Pelt toch ook mogelijk zijn…’

Ondertussen zijn de voorbereidingen van de vierde editie van Lens op de Mens zo goed als afgerond en we zijn L’Eté des Portraits nog steeds dankbaar voor de inspiratie die we bij hen mochten opdoen en voor alles wat we van hen geleerd hebben. We zien hen graag als een soort ‘zusterfestival’.

Eté des PortraitsWij nodigen u graag uit om een kijkje te nemen op de website van L’Eté des Portraits https://www.letedesportraits.fr/

De 10de editie van L’Eté des Portraits zal plaatsvinden in de zomer van 2024. Dit fotofestival richt zich uitsluitend op professionele fotografen.

Je kan L’Eté des Portraits ook volgen op https://www.facebook.com/groups/26260856454/

De drie voorbije edities van ‘Lens op de mens’ waren een schot in de roos. Ontelbare bezoekers van heinde en verre bezochten Pelt en waren enthousiast over de kwaliteit van de tentoonstelling.

 

Onze partners

 

De vzw beroepsfotografen.be en vzw Studio hebben een sterk netwerk in binnen- en buitenland. Als steunpunt voor amateurfotografen in Vlaanderen kan BREEDBEELD als partner ook niet ontbreken. Het idee om een internationaal fotografiefestival in Pelt te lanceren werd door hen en vele van hun leden enthousiast onthaald. Voor de vierde editie zijn we blij dat we hen opnieuw als partner mogen verwelkomen.

Grote dank ook naar CVO Cursa, Qrios en fotoclub Digipelt voor de samenwerkingen op allerlei terreinen. ​

‘Lens op de Mens’ verenigt natuur en cultuur en zette zelfs in de eerste editie daarmee Pelt op de Belgische en zelfs Europese kaart. Lens op de Mens – Fotofestival Pelt vzw in samenwerking met de vzw beroepsfotografen.be, vzw Studio, BREEDBEELD, Lensculture, de Vlaamse Overheid, de gemeente Pelt, CC Palethe en vele helpende handen maken van Pelt de place to be voor iedereen die met fotografie begaan is.

In 2019 kregen we bezoek van Janet Haines van de Royal Photographic Society – RPS uit de UK. Ze was erg onder de indruk van ons fotofestival en zag een toekomstige samenwerking wel zitten. In 2020 werd zij opgevolgd door Carol Olerud en Jeroen Dorrestein als onze contactpersonen binnen hun Benelux Chapter. Wij zijn verheugd dat RPS een belangrijk deel uitmaakte van onze editie 2021. De RPS Benelux Chapter 2021 Print Exhibition was te zien als een van onze gasttentoonstellingen. Tijdens het weekend van 18-19 september 2021 organiseerden we samen met RPS een demo/workshop/lezing. Wij kijken uit naar een verdere samenwerking in 2023.

Van 4 juni tot eind september 2023 moet u beslist een kijkje komen nemen bij de 4de editie van Lens op de Mens. Wij heten u alvast hartelijk welkom in onze mooie gemeente!

 

VZW

 

Op 14 juli 2020 werd Lens op de Mens – Fotofestival Pelt officieel erkend als vzw met ondernemingsnummer 0750.633.312.

Het bestuur van de vzw is als volgt samengesteld:

Carine Van Gerven, voorzitter
Johan Brouwers, ondervoorzitter en voorzitter van de wedstrijdjury
Rudi Theunis, secretaris
Sonja Sleurs, penningmeester
Hilde Stevens, curator
Jos Verhoogen, bestuurslid