Meer dan 1000 foto's in het straatbeeld van PELT

4de editie van Lens op de Mens was een groot succes

Hoe het begon

De afgelopen jaren speelde fotografie een steeds belangrijkere rol binnen cultuurcentrum Palethe in Pelt. Met huisfotografen, het maandelijkse fotografiecircuit en jaarlijks meerdere tentoonstellingen rond diverse thema’s bouwde Palethe al een mooie traditie op.

 

Onze inspiratiebron

 

In 2014 bezocht Carine Van Gerven als fotograaf het internationaal fotofestival L’Eté des Portraits in Bourbon-Lancy, een klein dorpje in de Franse Bourgognestreek. Dit fotofestival dat voor het eerst georganiseerd werd in 2004 heeft sindsdien een stevige internationale reputatie opgebouwd. Meer dan 300 fotografen tonen er om de twee jaar hun portretfoto’s in de middeleeuwse straten van het dorpje. Carine was zó onder de indruk van dit schitterende evenement dat ze dacht ‘Dit moet in (Over)Pelt toch ook mogelijk zijn…’

Ondertussen is de vierde editie van Lens op de Mens van start gegaan en we zijn L’Eté des Portraits nog steeds dankbaar voor de inspiratie die we bij hen mochten opdoen en voor alles wat we van hen geleerd hebben. We zien hen graag als een soort ‘zusterfestival’.

Eté des PortraitsWij nodigen u graag uit om een kijkje te nemen op de website van L’Eté des Portraits https://www.letedesportraits.fr/

De 10de editie van L’Eté des Portraits zal plaatsvinden in de zomer van 2024. Dit fotofestival richt zich uitsluitend op professionele fotografen.

Je kan L’Eté des Portraits ook volgen op https://www.facebook.com/groups/26260856454/

De drie voorbije edities van ‘Lens op de mens’ waren een schot in de roos. Ontelbare bezoekers van heinde en verre bezochten Pelt en waren enthousiast over de kwaliteit van de tentoonstelling.

 

Onze partners

 

‘Lens op de Mens’ verenigt natuur en cultuur en zette zelfs in de eerste editie daarmee Pelt op de Belgische en zelfs Europese kaart. Lens op de Mens – Fotofestival Pelt vzw wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, de gemeente Pelt en de Nationale Loterij. Samen met CC Palethe, de vzw beroepsfotografen.be, vzw Studio, BREEDBEELD, Lensculture en vele helpende handen maken we van Pelt de place to be voor iedereen die met fotografie begaan is.

De vzw beroepsfotografen.be en vzw Studio hebben een sterk netwerk in binnen- en buitenland. Als steunpunt voor amateurfotografen in Vlaanderen kan BREEDBEELD als partner ook niet ontbreken. Het idee om een internationaal fotografiefestival in Pelt te lanceren werd door hen en vele van hun leden enthousiast onthaald. Voor de vierde editie zijn we blij dat we hen opnieuw als partner mogen verwelkomen.

Grote dank ook naar CVO Cursa, Qrios, GO Next Level X, WICO Campus Overpelt, vzw De Klimroos, Dommelhof, Pelle Melle, Koor en stem Limburg, Provincie Limburg, fotoclub Digipelt en Fotoclub Houthalen voor de samenwerkingen op allerlei terreinen.

In 2019 kregen we bezoek van Janet Haines van de Royal Photographic Society – RPS uit de UK. Ze was erg onder de indruk van ons fotofestival en zag een toekomstige samenwerking wel zitten. In 2020 werd zij opgevolgd door Carol Olerud en Jeroen Dorrestein als onze contactpersonen binnen hun Benelux Chapter. Wij zijn verheugd dat RPS een belangrijk deel uitmaakte van onze editie 2021. De RPS Benelux Chapter 2021 Print Exhibition was te zien als een van onze gasttentoonstellingen. Op zondag 24 september 2023 organiseerden we net als in 2021 samen met RPS een lezing en workshop.

De bijzondere tentoonstelling They fight for us too kon alleen maar tot stand komen dankzij de fantastische samenwerking met de nationale beroepsverenigingen van fotografen van Ukraine en Tsjechië, UAPP en APFCR. Met onze bijzondere dank voor Jan Pohribný en Igor Malijevský (APFCR) en Olga Kovalova, senior project manager, en Mstyslav Chernov, algemeen directeur van UAPP.

Voor de 4de editie van 2023 mochten we gebruik maken van de lokalen en terreinen van de Vakschool, de vroegere site van TIO campus Wico. Onze grote dank gaat hiervoor naar de firma Custombuild.

Ook danken wij de volgende firma’s voor hun bijzondere steun en medewerking: Totch (foto-afdrukken, banners, canvassen, enz), Milo Profi (foto-afdrukken), Colorfields (ChromaLuxe), Shoot Magazine, Guide Schepers van Zupp (ontwerper van de website), Chris Tierney van Infrablue (wedstrijdmodule), Profel, DVV verzekeringen Pelt-Lommel en brouwerij Mølder en Coöp.

Ook de steun van de plaatselijk horeca was zeer welkom: Banana Split, ’t 8ste Sacrament, ’t Pelterke, ’t Pittig Baguetje, Da Manu, Fresh, Tafeltijd, Peltri.

In 2025 moet u beslist opnieuw een kijkje komen nemen bij de 5de editie van Lens op de Mens. Wij heten u alvast hartelijk welkom in onze mooie gemeente!

 

VZW

 

Op 14 juli 2020 werd Lens op de Mens – Fotofestival Pelt officieel erkend als vzw met ondernemingsnummer 0750.633.312.

Het bestuur van de vzw is als volgt samengesteld:

Carine Van Gerven, voorzitter
Johan Brouwers, ondervoorzitter en voorzitter van de wedstrijdjury
Rudi Theunis, secretaris
Sonja Sleurs, penningmeester
Hilde Stevens, curator
Jos Verhoogen, bestuurslid