Paadje
Markt – Lod Lavkistraat
Juryleden 2025
Juryleden 2025 – POI 14
Molemansstraat (paadje tussen Oude Markt en Lod Lavkistraat)
GPS 51.209632° NB 5.426287° OL
Deze openluchttentoonstelling is permanent toegankelijk
Johan Brouwers (BEL), juryvoorzitter
”Ik hou ervan het beeld van mensen vast te leggen zoals ze zich spontaan voordoen. Geen bewuste of gevraagde poses. Momentopnames waarbij hun blik, hun houding vaak veel vertelt over wie ze zijn en wat zij denken, ook over mij.”
Was ook al juryvoorzitter van de eerdere edities van Lens op de Mens in 2017, 2019, 2021 en 2023.
QEP – Qualified European Photographer. Bestuurslid van beroepsfotografen.be.
Voorzitter van EP-jury (European Photographer), een basiskwalificatie voor fotografen, toegekend door de FEP – Federation of European Professional Photographers.
Voorzitter van de FEP Awards Competition sinds editie 2019.
Caroline Alida (BEL)
Caroline Alida was een van de gastfotografen van Lens op de Mens 2019. Haar werk was te bewonderen in het Maria-Ziekenhuis Noorderlicht.
De fotoprojecten van Caroline Alida zijn allemaal thematisch uitgewerkt en het resultaat van jarenlang werk. Haar interesse gaat vnl uit naar human interest fotografie van mensen aan de rand van de maatschappij, waarbij zij de innerlijke wereld van de kwetsbare mens blootlegt.
Haar belangrijkste projecten zijn in boekvorm uitgegeven: Bori/Healers of the Soul (Niger) – tentoongesteld in FOMU 2010 -, en Hearing Songs in Pine Trees (Oost-Siberië). Haar werk is een mix van zowel analoge als digitale fotografie.
Caroline Alida heeft jarenlang fotografie-masterclasses gegeven aan volwassenen, nu legt zij zich volledig toe op haar eigen werk.
Caroline toont in Pelt een selectie portretten uit haar nieuwe reeks ‘Blessed’. Dit gaat over transvrouwen in Indië. Niettegenstaande dat zij er als derde gender erkend worden en in het hindoeïsme een hoger aanzien krijgen als man én vrouw in één persoon, leven ze vaak op straat van de bedelstaf. Deze portrettenreeks toont hen in hun waardigheid.
Zjuul Devens (BEL)
Beeldend kunstenaar, fotograaf, cineast, Meester in de Beeldende Kunst en Fotografie. Hij was lector audiovisuele communicatie en multimedia aan de Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen, departement communicatiebeheer.
Hij exposeert zowel in binnen- als buitenland, individueel en in groep. Dit gebeurt met fotografisch werk, video-installaties, diaprojecties, video, maar ook met beeldhouwwerk en installaties. Ook werkt hij samen met en voor andere beeldend kunstenaars, dansers, muzikanten, theatermakers.
Als beroepsfotograaf was hij een duiveltje-doet-al. Door te werken voor de diamantsector is zijn passie voor macrofotografie ontstaan. Nu is hij vooral met het thema vergankelijkheid bezig. Dode halve vergane insecten geeft hij graag een ‘nieuw leven’. Als vrijwilliger voor Child Help fotografeert en filmt hij ook in Afrika. Daar heeft hij de liefde voor de documentaire fotografie ontdekt. Fotografie en kunst zijn voor hem een deel van zijn leven.
Over zijn reeks Hovsep:
Hovsep is een jongeman uit Armenië, die samen met zijn moeder en jongere broer een asielaanvraag heeft ingediend in België. Hovsep is doof en kan niet spreken. Hij heeft veel meegemaakt, maar kan er niet over praten. Hij kan mooi tekenen en boetseren. Tijdens het boetseren is hij enorm geconcentreerd. Zijn uitstraling is ontroerend.
Andy Hens (DEU/BEL)
”De diepe aard van de mens met foto’s zichtbaar maken, dat is de hoogste kunst van de fotografie. Meestal kijkt men gewoon náár een foto. Zelden kijkt men erin.”
MQEP – Master Qualified European Photographer. Belgische fotograaf die in Duitsland woont en werkt. Ervaren jurylid voor de QEP- en Master QEP-kwalificaties van de Federation of European Professional Photographers. Docent fotografie aan de Handwerkskammer in Dortmund. Ervaren cgi-kunstenaar (cumputer-generated imagery).
Carla Kogelman (NLD)
Carla Kogelman was een van onze gastfotografen van Lens op de Mens 2019. Haar serie HET BAD werd tentoongesteld in het cafetaria van het toenmalige zwembad Dommelslag.
Carla Kogelman (1961, Raalte) is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de theaterwereld en studeerde eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentair en portret.
Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven en hebben te maken met opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan. Ze maakt graag series over de veerkracht van mensen.
Haar portretseries zijn meerdere malen in de prijzen gevallen bij o.a. de World Press Photo en de Zilveren Camera.
www.carlakogelman.nl | www.debeeldunie.nl | www.schiltpublishing.com
Over haar serie Slapen in 033
Voor de tentoonstelling Slaap! van Kunsthal Kade in 2024 maakte Kogelman de serie Slapen in 033. Slaapgedrag is heel persoonlijk; we maken het ons zo comfortabel mogelijk, met liefst zo min mogelijk storende factoren. Het documenteren van de slaaprituelen is een intiem proces, onvermijdelijk dicht bij de ander en toch ook ver weg, wanneer de slaap is ingevallen. Kogelman ging uit logeren in haar eigen woonplaats. Ze volgde rituelen die de hartslag laten dalen voor het naar bed gaan zoals tandenpoetsen en voorlezen. En documenteerde ook de rituelen bij een logeerpartij bij haar thuis. Kogelman portretteerde een echtpaar die vanwege slaapapneu allebei slapen met een hulpmiddel en volgde een ander stel dat – zodra het maar even kan – samen slaapt in de buitenlucht. We zien middagdutjes en gezinsslapers.
Slapen in 033 is een combinatie van bijzondere ontmoetingen en intieme momenten en is voor Kogelman het begin van een reeks over Slapen wereldwijd.
Met dank aan: Thomas, Sally & Kees, Leila, Joost, Luc & Boaz, Cees & Monica, Sara & Evi
Kunsthal KAdE
Museum Flehite
Jim Lowe (GBR)
Jim Lowe, MA, FBIPP, is al vele jaren professioneel fotograaf. Nadat hij was afgestudeerd aan het Swansea College of Art, was hij werkzaam als bedrijfsfotograaf bij het Ministerie van Defensie in Londen, werkte vervolgens zes jaar op de fotografische afdeling van de Portsmouth Polytechnic en werd er afdelingshoofd.
Daarna ging hij aan de de Westinghouse Brake and Signal engineering company, onderdeel van de Hawker Siddeley Engineering Corporation, als hoofdfotograaf, wat opdrachten in Hong Kong, Zimbabwe en Amerika inhield.
In 1985 begon hij samen met zijn vrouw Sue zijn eigen bedrijf in commerciële/reclamefotografie. De laatste 25 jaar heeft hij zich gespecialiseerd in architectuurfotografie en werd hij een erkend expert in architectuurfotografie. Photographers Institute Press, een Engelse uitgeverij, gaf hem de opdracht een boek te schrijven Architectural Photography, Inside & Out, dat binnen 3 jaar wereldwijd uitverkocht was. Jim is ook bekend voor zijn grote analoge zwart-wit landschappen waarvoor hij traditionele film gebruikt en die hij met de hand afdrukt op tentoonstellingskwaliteit. Deze werden aangekocht door verzamelaars tot in Japan, India, Zuid-Afrika, Canada, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Jim heeft tentoonstellingen gehad van zijn zwart-wit landschappen en architectuurfotografie in heel Europa, Londen, Moskou, Bath, Wiltshire en Cornwall. Het merendeel van zijn foto’s wordt nu vastgelegd met behulp van digitale technologie.
Van 2007 tot 2018 was Jim, naast zijn andere activiteiten, hoofddocent aan de Falmouth University in Cornwall voor de Marine and Natural History Photography Course en in september 2012 werd hij hoofd van de cursus. Tijdens zijn docentschap aan de Falmouth University behaalde hij een Master’s Degree in Education and Creative Academic Practice en werd hij Senior Fellow van de Britse Higher Education Academy. Momenteel is hij ook online docent Architecturale Fotografie voor het Britse bedrijf Learning with Experts en heeft hij wereldwijd lesgegeven aan studenten. Jim was voorzitter van het British Institute of Professional Photography – BIPP (1999/2000) en enkele jaren directeur.
Hij was vicevoorzitter van de FEP – Federation of European Photographers van 2000 tot 2010. Hij jureert al 24 jaar voor de FEP en is momenteel voorzitter van de FEP Qualifications Jury en voorzitter van de FEP Young Photographer Award. Hij heeft ook gefungeerd als jurylid voor vele Europese fotografische organisaties en wedstrijden.
Carol Olerud (NLD/AUS)
Carol Olerud is sinds 2021 Fellow van de RPS (Royal Photographic Society). Eerder behaalde ze haar Associate Distinction in 2018.
Sinds 2020 is ze de organisator van het Benelux Chapter. Leden en Vrienden van het Chapter komen samen om te werken aan het behalen van hun distincties en te discussiëren over fotografie. Ze houden workshops en andere evenementen. Ze ontmoeten elkaar elke maand, in een Zoom of persoonlijk in Rotterdam.
In 2024 ontving Carol de Fenton Medal, een van de vier medailles die elk jaar worden uitgereikt door RPS, voor haar uitstekende of opmerkelijke bijdrage aan het werk van de Society.
Carol is geboren in Australië en woont nu in Nederland.
Haar belangrijkste focus is documentaire/hedendaagse fotografie. Ze maakt graag foto’s van mensen in elke situatie. Storytelling en straatfotografie zijn hoofdthema’s voor haar.
Carol is huisfotograaf voor theater DE KOM in Nieuwegein.
Bij de Koninklijke Nederlandse Fotobond is Carol sinds 2018 coördinator van de Landelijke Groep Documentaire Fotografie die minimaal vier keer per jaar samenkomt met mensen uit heel Nederland. Ze presenteren hun afgedrukte foto’s en discussiëren met elkaar. Carol is momenteel kandidaat BMK (Bonds Meester Klasse van de Fotobond).
Op een meer lokaal niveau is Carol de voorzitter van het Fotografencollectief Visie+ en is ze ook lid van Fwg-De Verbeelding.
Kijk voor meer informatie over Carol op haar website: www.carololerud.com
www.rps.org | https://rps.org/chapters/benelux/ | www.fotobond.nl
Nooshin Vafadar (IRN)
Nooshin Vafadar is een Iraanse freelance fotografe uit Mashhad.
Fotografie en lesgeven zijn haar grote passie. Ze geeft fotografielessen aan zowel volwassenen als jongeren uit alle lagen van de maatschappij.
Nooshin heeft een lange ervaring als jurylid bij talrijke fotowedstrijden en -festivals in eigen land. Ze nam deel aan talrijke fotografietentoonstellingen en trad ook meermaals op als curator van tentoonstellingen van haar studenten.
Nog tijdens haar studies fotografie werd ze in 1991 opgenomen in de afdeling film van het Iraanse Ministerie van Cultuur en Islam-begeleiding en verhuisde ze naar Teheran. Na haar studies keerde ze terug naar Mashhad en begon er fotografieles te geven in verschillende instituten. Om haar ervaring beter te kunnen doorgeven aan anderen startte ze een eigen website en hield ze tentoonstellingen.
Met de Iranian Society of Photography organiseerde ze tientallen fotografietrainingen en workshops. Haar bijzondere aandacht gaat uit naar workshops en fotografie-uitstappen voor jongeren.
Ze werkte ook mee aan meerdere boekuitgaven over o.a. haar fototrips met jongeren en andere onderwerpen. Er verschenen talrijke artikels over haar in de Iraanse pers en ze was meermaals te gast bij de Iraanse TV.
Nooshin is verbonden aan de Iranian Youth Cinema Society (iycs.ir) als verantwoordelijke voor de regio Mashhad.
Meer over haar indrukwekkende loopbaan vind je in deze zeer uitgebreide biografie.